Konverteringsbølge tårner sig op på 110 mia. - kan vokse til 180 mia.

Dagsfriske tal fra realkreditinstitutterne viser, at der nu er indfriet fastforrentede lån for 109,6 mia. kr. Fristen for at lægge lånet om i denne ombæring er onsdag i næste uge, hvor juli måned rinder ud.

Der er stor fart på konverteringsbølgen i øjeblikket, og man kan bestemt ikke sige, at der er gået sommerferiestemning i den. Alene i sidste uge blev der indfriet lån for knap 22 mia. kr. Boligejernes konverteringsaktivitet har allerede nu overhalet den fulde konverteringsbølge i april, og der er endnu 1½ uge i vente. Det er ikke usandsynligt, at bølgen kan vokse sig op i nærheden af 180 mia. kr., som med længder vil være den største konverteringsbølge nogensinde.

Det er især det fastforrentede 1%-lån, som er boligejernes altoverskyggende favorit i øjeblikket. 1%-lånet blev for første gang en mulighed for boligejerne her i 2019. Kursen på lånet med afdrag er i dag omkring 97,7, mens den afdragsfrie variant har en aktuel kurs omkring 96,5.

En nedkonvertering taler især til boligejere med 2% eller endnu højere på deres fastforrentede lån i dag. En nedkonvertering fra 2% til 1% med afdrag med dagens kurs vil resultere i et ydelsesfald på 160 kr. om måneden pr. mio. Samtidig stiger afdraget 510 kr. Omkostningerne er tjent hjem på 2 år, og skal kurstabet også tjenes hjem, går der yderligere 3½ år. Der er i dag i omegnen af 350.000 boligejere med 2%-lån, mens der er omkring 150.000 boligejere med 2,5% eller endnu højere i rente.

Der er fire opsigelsesfrister om året, og til fristen i april blev der indfriet lån for omkring 100 mia. kr., som var den største konverteringsbølge siden 2015. I april var det 1,5%-lånet, som der i høj grad blev konverteret til, men siden er renterne faldet yderligere. Nu er det 1%-lånet, som står øverst på hitlisten hos boligejerne, hvor vi til fristen ved udgangen af juli forventer en konverteringsbølge med næsten dobbelt styrke sammenlignet med april.

Jeppe Juul Borre

Tidligere chefanalytiker i Totalkredit: Rådgiver og inspirerer danskerne om lånefinansiering ud fra det aktuelle renteniveau og relevante realkreditprodukter.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 2 min

Lille fremgang i privat beskæftigelse i november

Den private beskæftigelse steg med knap 1.000 personer, mens den offentlig faldt nogenlunde tilsvarende
Økonomiske analyser | 2 min

Svensk inflation holder stand, mens kapacitetspresset daler

Den svenske inflation (CPI) var 1,8% i december, viser de seneste tal fra det svenske statistikbureau. Det er uændret i forhold til november
Økonomiske analyser | 3 min

2019 fik laveste antal tvangsauktioner i 12 år- største fald ses i Region Sjælland

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at der i 2019 samlet var 2.236 tvangsauktioner.