Væksten i eurozonen taber tempo i 2. kvartal

Væksten i 2. kvartal kravlede langsomt frem med sløve 0,2%. Det efter eurozonen ellers viste relativ robust vækst på 0,4% i årets første kvartal.

Nu er vi altså tilbage på de halvsløje niveauer, vi også så i andet halvår 2018. Der er ingen underkomponenter med denne offentliggørelse.

Europæisk vækst holdes nede af en række usikkerhedsmomenter og chok, herunder først og fremmest handelskrigen, der svækker industrien, den efterhånden langvarige uafklarethed omkring Brexit, der hæmmer investeringerne, samt en række mere lokale chok. Ledende indikatorer peger desværre ikke på, at det bliver meget bedre i 3. kvartral. Indtil videre er erhvervstilliden, som typisk er et godt pejlemærke, forblevet blød. Vi venter dog bedring senere på året, men det kræver, at en eller flere af usikkerhedsmomenterne, der tynger økonomien, begynder at lette, og der ikke kommer alvorlige nye til. Og vi hæfter os ved, at servicesektoren og forbrugerne lader til at holde skindet på næsen, mens andre dele af økonomien halter.

ECB har allerede indikeret, at den bløde vækst og dertil også en svag inflation (lige offentliggjort på 1,1% for juli) betyder, at den vil komme med nye lempelser indenfor måneder. Vi venter både rentenedsættelser og nyt opkøbsprogram i september. Dagens tal forstærker kun den forventning.

Den sløve udvikling i væksten i eurozonen har også været medvirkende til, at tyske og danske statsrenter har nået nye bundrekorder. 10-årige statsrenter på mellem -0,3 til -0,4% havde få tænkt muligt for bare nogle måneder siden, men det er altså virkeligheden nu, og det vil næppe ændre sig på kort sigt. Europæiske aktier har blandt andet på grund af den svage økonomiske udvikling vist knap så stærk udvikling, som flere andre markeder.

Frederik Engholm

Chefstrateg: Beskriver og definerer de store linjer i global økonomi og investeringsforhold. Herunder Nykredits holdning til investering, rente-, valuta- og aktiemarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 2 min

Lille fremgang i privat beskæftigelse i november

Den private beskæftigelse steg med knap 1.000 personer, mens den offentlig faldt nogenlunde tilsvarende
Økonomiske analyser | 2 min

Svensk inflation holder stand, mens kapacitetspresset daler

Den svenske inflation (CPI) var 1,8% i december, viser de seneste tal fra det svenske statistikbureau. Det er uændret i forhold til november
Økonomiske analyser | 3 min

2019 fik laveste antal tvangsauktioner i 12 år- største fald ses i Region Sjælland

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at der i 2019 samlet var 2.236 tvangsauktioner.