Væksten i eurozonen taber tempo i 2. kvartal

Væksten i 2. kvartal kravlede langsomt frem med sløve 0,2%. Det efter eurozonen ellers viste relativ robust vækst på 0,4% i årets første kvartal.

Nu er vi altså tilbage på de halvsløje niveauer, vi også så i andet halvår 2018. Der er ingen underkomponenter med denne offentliggørelse.

Europæisk vækst holdes nede af en række usikkerhedsmomenter og chok, herunder først og fremmest handelskrigen, der svækker industrien, den efterhånden langvarige uafklarethed omkring Brexit, der hæmmer investeringerne, samt en række mere lokale chok. Ledende indikatorer peger desværre ikke på, at det bliver meget bedre i 3. kvartral. Indtil videre er erhvervstilliden, som typisk er et godt pejlemærke, forblevet blød. Vi venter dog bedring senere på året, men det kræver, at en eller flere af usikkerhedsmomenterne, der tynger økonomien, begynder at lette, og der ikke kommer alvorlige nye til. Og vi hæfter os ved, at servicesektoren og forbrugerne lader til at holde skindet på næsen, mens andre dele af økonomien halter.

ECB har allerede indikeret, at den bløde vækst og dertil også en svag inflation (lige offentliggjort på 1,1% for juli) betyder, at den vil komme med nye lempelser indenfor måneder. Vi venter både rentenedsættelser og nyt opkøbsprogram i september. Dagens tal forstærker kun den forventning.

Den sløve udvikling i væksten i eurozonen har også været medvirkende til, at tyske og danske statsrenter har nået nye bundrekorder. 10-årige statsrenter på mellem -0,3 til -0,4% havde få tænkt muligt for bare nogle måneder siden, men det er altså virkeligheden nu, og det vil næppe ændre sig på kort sigt. Europæiske aktier har blandt andet på grund af den svage økonomiske udvikling vist knap så stærk udvikling, som flere andre markeder.

Frederik Engholm

Chefstrateg: Beskriver og definerer de store linjer i global økonomi og investeringsforhold. Herunder Nykredits holdning til investering, rente-, valuta- og aktiemarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 2 min

Tysk industri viser beskeden bedring

Tysk industri viser lille bedring i august – giver mindre skub op i renten
Økonomiske analyser | 3 min

Danskeres appetit på sommerhuse vokser og vokser

Der er i de første 7 måneder af 2019 solgt 5.899 sommerhuse, hvilket er 568 flere end i samme periode i 2018, og svarer til en stigning på hele 11%. Og 2018 var på ingen måde et dårligt år for sommerhussalget.
Økonomiske analyser | 2 min

Global usikkerhed preller af på de danske forbrugere

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at forbrugertilliden steg fra 2,9 i juli til 6.3 i august.