Flere salg har gjort indhug i udbuddet af ejerlejligheder til salg

Lejlighed ude fra gårdspladsen

Finans Danmark har netop offentliggjort tal for antallet af boliger til salg i juni 2019.

De nye tal viser, at der på landsplan nu er 8.482 ejerlejligheder at vælge imellem på markedet. Det er på landsplan 11,7% flere ejerlejligheder end i juni 2018. I København og Frederiksberg kommuner er der tale om stigninger i udbuddet på hhv. 13,4 og 24,0%. Det er dog en noget lavere forskel end ved starten af året, da en stigning i antallet af solgte lejligheder i foråret har gjort indhug i udbuddet, og i de seneste måneder har mindsket afstanden til udbuddet et år tidligere. I starten af 2019 lå udbuddet i København og Frederiksberg 40-50% over udbuddet i starten af 2018.

Ejerlejlighedsmarkedet i dag er et andet, end det var for blot et år siden. Køberne springer ikke længere bare på den første mulige lejlighed og kan nu tillade sig både at være mere kræsne, men også at presse sælgerne mere på prisen. Udviklingen skal dog ses i lyset af, at markedet gearer ned fra et meget højt niveau, hvor årlige prisstigninger omkring 10% længe var normen. Antallet af lejligheder til salg er øget i forhold til tidligere, men der sælges fortsat fint med ejerlejligheder i de store byer, og udbuddet er derfor ikke alarmerende. I dette forår er salget af ejerlejligheder lidt overraskende øget i København, og det har gjort indhug i udbuddet, som nu kun ligger 13% højere end på samme tid sidste år.

Man skal heller ikke gå rundt og regne med, at der ligger store prisfald lige om hjørnet for ejerlejlighedsmarkedet. De underliggende samfundsøkonomiske faktorer er nemlig stadigvæk meget gunstige, og holder en solid støtte under boligmarkedet. Det går nemlig godt i Danmark, indkomsterne stiger, beskæftigelsen er høj, renterne er dykket yderligere i 2019. Samtidig fortsætter indbyggertallet i de store byer med at stige, og skaber dermed en lind strøm af efterspørgsel på boliger. Ejerlejlighedsmarkedet i Købehavnsområdet og de andre store byer kører i lavere fart end for et par år siden, den tocifrede prisvækst er slået af banen, men markedet er ikke sendt til tælling.

Står man lige nu og gerne vil sælge en lejlighed eksempelvis i København, så er det selvfølgelig træls, at det ikke længere er helt så let, og at priserne er faldet lidt. Men man bør også minde sig selv om, at prisen på ejerlejlighederne i København, på blot en håndfuld år, er øget 80% i gennemsnit, og at mange derfor stadig har en god portion friværdi at tage med sig. Den nuværende situation med stabilisering på nuværende lavere niveau er faktisk en fin og imødeset udvikling efter en hård sprint, da den minimerer risikoen for overophedning med kraftige prisfald til følge.

Få tallene bag analysen her.

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom: Rådgiver og inspirerer boligejerne om boligfinansiering, boligpriser og udviklingen på boligmarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.