Trump med nyt toldangreb mod Kina

Trump eskalerede til aften endnu en gang handelskrigen med Kina. Måske i et forsøg på at øge presset på modparten lægges 10% told på den resterende del af importen fra Kina – i alt varer til en værdi af knap USD300 mia.

Det træder i kraft 1. september og kommer oveni toldsatser på op mod 25% på kinesiske varer for ca. USD 250 mia., som Trump indtil videre har ramt.

Det nye handelspolitiske angreb fra Trump kommer på trods af, at man netop har overstået en tilsyneladende mindelig forhandlingsrunde i Beijing og dertil planlagt nye forhandlinger til september. Men Trump mener ikke, Kina har levet op til tidligere løfter, herunder bl.a. køb af amerikanske landbrugsvarer. Trods det nye angreb regner Trump med, at forhandlingerne med Kina vil fortsætte som aftalt. Reaktionen fra Kina er endnu usikker, men der er ingen garanti for, at landet vil forhandle under det tiltagende pres fra USA.

Hvor særligt virksomhederne i USA hidtil har mærket presset fra handelskonflikten, så er det de amerikanske forbrugere, der i denne omgang står for tur. Hovedparten af de varer, der rammes af denne runde af sanktioner, er forbrugsvarer. Herunder fx IPhones som altså risikerer at blive dyrere for amerikanerne i fremtiden.

Trumps udmelding er skidt nyt for en verdensøkonomi, der allerede i forvejen står svækket. Ikke mindst industrien. Og risikoen, for at handelsforhandlingerne afspores, stiger også. Det kan forlænge og måske endda forværre den svaghed, som allerede ses mange steder.

Renterne faldt ret skarp ovenpå nyhederne, og der blev straks inddiskonteret yderligere lempelser fra federal reserve. Aktiemarkederne i USA har indtil nu taget eskaleringen relativt pænt og viste umiddelbart kun mindre fald - måske delvis fordi forventninger om yderligere rentenedsættelser virker som modvægt til de dårlige nyheder. Resten af verden vil muligvis reagere kraftigere på nyhederne. Der er også risiko for en yderligere negativ reaktion, hvis Kina leverer et kontant modsvar.

Frederik Engholm

Chefstrateg: Beskriver og definerer de store linjer i global økonomi og investeringsforhold. Herunder Nykredits holdning til investering, rente-, valuta- og aktiemarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 2 min

Tysk industri viser beskeden bedring

Tysk industri viser lille bedring i august – giver mindre skub op i renten
Økonomiske analyser | 3 min

Danskeres appetit på sommerhuse vokser og vokser

Der er i de første 7 måneder af 2019 solgt 5.899 sommerhuse, hvilket er 568 flere end i samme periode i 2018, og svarer til en stigning på hele 11%. Og 2018 var på ingen måde et dårligt år for sommerhussalget.
Økonomiske analyser | 2 min

Global usikkerhed preller af på de danske forbrugere

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at forbrugertilliden steg fra 2,9 i juli til 6.3 i august.