Danskeres appetit på sommerhuse vokser og vokser

Der er i de første 7 måneder af 2019 solgt 5.899 sommerhuse, hvilket er 568 flere end i samme periode i 2018, og svarer til en stigning på hele 11%. Og 2018 var på ingen måde et dårligt år for sommerhussalget.

Salget af sommerhuse i 2019 er det højeste i mere end et årti. Det viser tal for antallet af handlede fritidsboliger, som Boligsiden netop har offentliggjort.

Store friværdier og vidunder-sommer får flere danskere til at købe sommerhus. Alt spiller for sommerhussalget i disse år. Et sommerhus er et luksusgode som man køber, når der er økonomisk ro alle andre steder i privatøkonomien. Dén gunstige situation er der i disse år mange danske familier, som befinder sig i, og det har løftet sommerhussalget op på det høje niveau. Sommerhussalget rider højt på bølgen af positive økonomiske faktorer såsom den høje beskæftigelse og de lave renter.

Sommerhusmarkedet er en særlig begunstiget del af boligmarkedet. 6 år med prisfremgang på markedet for helårsboliger har skabt en god portion friværdi i hjemmet hos mange boligejere – en friværdi som kan lånes op i og gøre finansieringen af sommerhus billigere. Derudover er sommerhussalget løftet af, at grænsen for realkreditbelåning er hævet til 75% mod tidligere 60% samt en betydelig forøgelse af det beløb, som man skattefrit kan udleje sit sommerhus for, hvilket også kan gøre det billigere at eje sommerhuset. Som prikken over i´et kom vidundersommeren 2018, og fik mange danskere til at leje et sommerhus hen over de varme måneder. Minderne derfra har formentlig også givet ekstra lyst til at få nøgler til eget sommerhus, og kan spille en rolle for den store fremgang i sommerhussalget, som startede allerede da det fortsat var koldt og mørkt udenfor.

”Klimatosset” med sommerhuse? Man kan heller ikke afvise at et øget klima-fokus også spiller ind på det høje sommerhussalg. I 2019 er det virkelig blevet in at være ”klima-tosset”, og det kan også spille ind i vores valg af ferieform- mon ikke flere og flere føler bedre samvittighed, og finder mere prestige i sommerhusferie end i en hurtig charterrejse til Sydeuropa.

Fremgang for sommerhussalget i hele Danmark. For et par år siden var fremgangen for sommerhussalget primært forbeholdt områder i nærhed til de store byer, men fremgangen trækkes nu af fremgang i store dele af de store jyske sommerhusområder og i Vest- og Sydsjælland. Ligesom på markedet for helårsboliger, så ser vi nu, at fremgangen for sommerhussalget når længere ud, i takt med at priserne er øget i de mest attraktive områder og udbuddet faldet. Derfor søger sommerhuskøbere nu mod de lidt billigere områder, hvor der fortsat er rigtig mange huse at vælge imellem og god mulighed for at presse sælgerne på prisen.

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom: Rådgiver og inspirerer boligejerne om boligfinansiering, boligpriser og udviklingen på boligmarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.