Riksbanken i Sverige kigger stadig mod renteforhøjelser

Ældre mand på computer

Mens stort set alle verdens lande er i gang med at sænke renterne, så ser Sveriges Riksbank forhøjelser forude

Riksbanken har netop annonceret, at den som ventet holder reporenten uændret på -0,25%. Samtidig skriver de en smule overraskende i pressemeddelelsen efter det pengepolitiske møde, at den overordnet stadig ser lyst på økonomien, og fastholder også behovet for, at renten hæves i løbet af de kommende kvartaler – nu godt nok lidt mere forsigtigt end tidligere. Prognosen indikerer en forhøjelse omkring årsskiftet.

Riksbanken skriver i sin pengepolitiske rapport, at den svenske økonomi efter år med høj vækst nu er inde i en mere stille periode, hvor væksten godtnok er dalet lidt hurtigere end ventet, men Riksbanken betegner stadig væksten som stærk. Den udlægning kan undre lidt med tanke på den svækkelse, vi har set i nogle af de svenske nøgletal – senest med faldet i BNP i 2. kvartal.

Riksbanken hæfter sig desuden ved, at inflation er tæt på målsætning og ressourceudnyttelse høj – det medvirker til vurderingen af et behov for stramninger sidenhen. Afslutningsvis flager Riksbanken for risikoen ved husholdningernes stigende gæld.

Med den usikkerhed der i øjeblikket er om global økonomi, den svækkelse vi ser i global industri, og også de svaghedstegn, som begynder at vise sig i den ret så konjunkturfølsomme svenske økonomi, så virker det for os at se usandsynligt, at Riksbanken kommer til at hæve renten i en rum tid fremover. Vi ser om noget større sandsynlighed for det modsatte. Ikke mindst i lyset af at næsten alle andre centralbanker for tiden sænker renten. Hæver Sverige renten, så risikerer de en styrkelse af valutakursen, som nok ikke er ønskværdig lige nu.

Frederik Engholm

Chefstrateg: Beskriver og definerer de store linjer i global økonomi og investeringsforhold. Herunder Nykredits holdning til investering, rente-, valuta- og aktiemarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.