Fast rente på 0,5% betød mange lånetilbud i august

Netop offentliggjorte tal fra Finans Danmark viser, at realkreditinstitutterne gav boligejere og virksomheder 42.071 lånetilbud i august.

Det er lavere end i juli, hvor der var opsigelsesfrist, og hvor vi oplevede en rekordstor konverteringsaktivitet. Det er normalt, at antallet af lånetilbud falder i måneden efter opsigelsesfristen. Niveauet er dog fortsat meget højt for august, og med åbningen af det fastforrentede 0,5%-lån i starten af august, forventer vi også i de kommende måneder, at der vil gives mange lånetilbud og laves mange låneomlægninger.

Vi mærker en massiv interesse for at konvertere ned i rente eller gå fra et lån med variabel rente til at få størst mulig rentesikkerhed. Åbningen af det 30-årige fastforrentede lån med rente på blot 0,5% i starten af august, har desuden givet endnu flere lyst til at sadle om og få fast rente på deres boliglån. I 2019 har boligejerne og virksomhederne omlagt lån i et omfang, vi ikke har set siden 2015.

Selvom kursene er faldet de seneste dage, og vi eventuelt ser ind i, at 1%-lånet kommer tilbage på banen, så ændrer det ikke på, at mange boligejere kan drage fordel af at lægge lånet om. Boligejere som i dag sidder med en fast rente på min. 2%, en restgæld, som overstiger 500.000 kr., og som ikke har flytteplaner de kommende år - de bør overveje en konvertering ned i rente. De bør i hvert fald tage kontakt til banken eller realkreditinstituttet og få regnet på lånet.

Også boligejere, som har holdt fat i deres variable rente kan i min optik drage fordel af at få regnet på netop deres lån. Renterne på de fastforrentede lån er nemlig faldet relativt mere end på de variable, og i dag er der blot få hundrede kroner i månedlig ydelsesforskel mellem de mest risikable lån og de mest sikre. Derfor er fast rente, og den sikkerhed som følger med, værd at overveje for rigtig mange boligejere. Er man i tvivl, bør man tale med sin bankrådgiver og få regnet på de økonomiske konsekvenser ved en låneomlægning. Resultatet kan så holdes op mod den specifikke familie- og boligsituation, så man på oplyst grundlag kan træffe en beslutning om at ændre på sit lån eller ej.

Mira Lie Nielsen

Bolig- og formueøkonom: Rådgiver og inspirerer boligejerne - om boligfinansiering, boligpriser, prognoser og rådgivningsbudskaber om husholdningernes formue- og gældsforhold.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 2 min

Forbrugernes humør er (endnu!) ikke smittet med virus

Forbrugertilliden faldt lidt fra 4,5 i januar til 3,3 i februar. Det viser morgenens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Svensk inflation fortsætter nedad – og presser Riksbanken

Den svenske forbrugerprisinflation (CPI) var 1,3% i januar – ned fra 1,8% i december. Det viser dagens tal fra det svenske statistikbureau.
Økonomiske analyser | 3 min

Femte år i træk med BNP-vækst på over 2%

Realt BNP steg med 0,3% i 4. kvartal. Det viser den første foreløbige opgørelse, den såkaldte BNP-indikator, fra Danmarks Statistik her til morgen.