Fast rente på 0,5% betød mange lånetilbud i august

Netop offentliggjorte tal fra Finans Danmark viser, at realkreditinstitutterne gav boligejere og virksomheder 42.071 lånetilbud i august.

Det er lavere end i juli, hvor der var opsigelsesfrist, og hvor vi oplevede en rekordstor konverteringsaktivitet. Det er normalt, at antallet af lånetilbud falder i måneden efter opsigelsesfristen. Niveauet er dog fortsat meget højt for august, og med åbningen af det fastforrentede 0,5%-lån i starten af august, forventer vi også i de kommende måneder, at der vil gives mange lånetilbud og laves mange låneomlægninger.

Vi mærker en massiv interesse for at konvertere ned i rente eller gå fra et lån med variabel rente til at få størst mulig rentesikkerhed. Åbningen af det 30-årige fastforrentede lån med rente på blot 0,5% i starten af august, har desuden givet endnu flere lyst til at sadle om og få fast rente på deres boliglån. I 2019 har boligejerne og virksomhederne omlagt lån i et omfang, vi ikke har set siden 2015.

Selvom kursene er faldet de seneste dage, og vi eventuelt ser ind i, at 1%-lånet kommer tilbage på banen, så ændrer det ikke på, at mange boligejere kan drage fordel af at lægge lånet om. Boligejere som i dag sidder med en fast rente på min. 2%, en restgæld, som overstiger 500.000 kr., og som ikke har flytteplaner de kommende år - de bør overveje en konvertering ned i rente. De bør i hvert fald tage kontakt til banken eller realkreditinstituttet og få regnet på lånet.

Også boligejere, som har holdt fat i deres variable rente kan i min optik drage fordel af at få regnet på netop deres lån. Renterne på de fastforrentede lån er nemlig faldet relativt mere end på de variable, og i dag er der blot få hundrede kroner i månedlig ydelsesforskel mellem de mest risikable lån og de mest sikre. Derfor er fast rente, og den sikkerhed som følger med, værd at overveje for rigtig mange boligejere. Er man i tvivl, bør man tale med sin bankrådgiver og få regnet på de økonomiske konsekvenser ved en låneomlægning. Resultatet kan så holdes op mod den specifikke familie- og boligsituation, så man på oplyst grundlag kan træffe en beslutning om at ændre på sit lån eller ej.

Mira Lie Nielsen

Bolig- og formueøkonom: Rådgiver og inspirerer boligejerne - om boligfinansiering, boligpriser, prognoser og rådgivningsbudskaber om husholdningernes formue- og gældsforhold.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 2 min

Fald i beskæftigelsen i USA fortæller kun en halv historie

USA så i marts et fald i beskæftigelsen på 701.000 personer – det er ca. 7 gange værre end ventet.
Økonomiske analyser | 2 min

USA: Endnu en uge med millionvis af understøttelsesansøgninger

Det går hurtigt nedad på det amerikanske jobmarked. I sidste uge søgte 6,6 mio. amerikanere om arbejdsløshedsunderstøttelse - i forrige uge var tallet 3,3 mio.
Økonomiske analyser | 2 min

Intervention for 64,7 mia. kr. før renteforhøjelsen d. 19 marts, men kronen ligger stadig til den svage side

Nationalbanken solgte valuta for hele 64,7 i marts måned. Det hele må antages at ligge før renteforhøjelsen på 0,15 procentpoint 19. marts.