Jobvækst i USA på den bløde side i august

Amerikanske jobtal ramte under forventninger.

Der spores lidt træghed i jobvæksten i august – det blev kun til en fremgang på 130.000 nye job, 30.000 færre end ventet på forhånd. Arbejdsløsheden landede på 3,7% - uændret fra juli måned.

Dagens tal er ovenikøbet ekstraordinært styrket af den offentlige jobskabelse på 34.000. 25.000 af dem er ansættelser relateret til den 10-årige folketælling, der frem mod maj 2020 ventes at generere 500.000 midlertidige jobs i USA.Det bidrager bare til et endnu svagere indtryk af rapporten.

De seneste måneders voldsomme eskalering af handelskrigen har skabt dybe bekymringer om væksten, og jobvæksten er dog også taget af over det seneste års tid. Men dagens tal giver ikke et indtryk af, at økonomien er ved at kollapse.

Industrien i USA begynder dog at vise tegn på skrammer fra konflikten med Kina. Det afspejlede sig tidligere på ugen med kraftigt fald i erhvervstilliden i industrien, og beskæftigelsen har generelt også været på den sløve side i de seneste måneder. Og effekterne tager tilmed yderligere til over de kommende måneder, da bygen af gensidige handelspolitiske angreb i august måned, som indfases gennem september, oktober og december endnu ikke er slået igennem i nøgletallene. Risikoen til væksten er derfor stadig på nedsiden.

Med usikkerheden om effekterne af handelskrigen og intensiteten i den global vækstafdæmpning, så venter vi også, at Federal Reserve vil sænke renten i både september og oktober for at forsøge at sikre amerikansk økonomi mod en mere alvorlig nedtur. Og med en underliggende inflation, der stadig ligger et godt stykke under målsætning, så er det svært at se, hvad der skulle holde centralbanken tilbage. Dagens lidt bløde tal bidrager kun til at styrke den forventning.

Frederik Engholm

Chefstrateg: Beskriver og definerer de store linjer i global økonomi og investeringsforhold. Herunder Nykredits holdning til investering, rente-, valuta- og aktiemarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 2 min

Forbrugernes humør er (endnu!) ikke smittet med virus

Forbrugertilliden faldt lidt fra 4,5 i januar til 3,3 i februar. Det viser morgenens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Svensk inflation fortsætter nedad – og presser Riksbanken

Den svenske forbrugerprisinflation (CPI) var 1,3% i januar – ned fra 1,8% i december. Det viser dagens tal fra det svenske statistikbureau.
Økonomiske analyser | 3 min

Femte år i træk med BNP-vækst på over 2%

Realt BNP steg med 0,3% i 4. kvartal. Det viser den første foreløbige opgørelse, den såkaldte BNP-indikator, fra Danmarks Statistik her til morgen.