Nyt spansk valg intet stort chok for markederne

Mand med tablet og kaffe

Spaniens fungerende Premierminister, Pedro Sanchez, har kaster håndklædet i ringen og opgiver regeringsdannelsen - det betyder valg til november. Det vækker næppe voldsom markedsmæssig bekymring.

Efter den socialistiske valgsejr ved parlamentsvalget i april har partiets leder, fungerende premierminister Pedro Sanchez, forsøgt at få stablet en regering på benene. Men uenighederne med de mulige samarbejdspartnere – først og fremmest Podemos - var åbenbart for store. Derfor kastede Sanchez her til aften håndklædet i ringen. Det er dog intet stort chok, det er nået hertil, da mange efterhånden var ved at opgive håbet om, at Sanchez kunne mønstre den nødvendige opbakning til en regering inden deadline sidst i denne måned.

Det kommende valg bliver det fjerde valg i Spanien i fire år. Både i 2015 og 2016 var der i kølvandet på parlamentsvalg en længere periode uden succesfuld regeringsdannelse, og det har altså nu endnu engang vist sig svært at finde sammen på tværs af det spanske partilandskab. Spanien er blevet sværere at regere. Det billede spejler den udvikling, vi har set i store dele af det resterende Europa. Stigende politisk polarisering har mange steder medført et så broget parlamentarisk landskab, at det ofte er tæt på umuligt at danne regeringer/koalitioner – og når de endelig dannes, så skal der mindre til at springe dem igen.

Mange gange har politisk usikkerhed skabt stærke reaktioner på europæiske finansmarkeder, men Spaniens situation ventes ikke at vække voldsom stor bekymring i markederne, selvom det selvfølelig ikke er en positiv udvikling. Men spansk vækst er generelt solid og ligger klart i den høje ende i Europa. Samtidig har de foregående års lange perioder med politisk usikkerhed og regeringsmæssigt vakuum – i 2016 over 300 dage - ikke undermineret væksten i landet, Det venter vi heller ikke i denne omgang.

Meningsmålinger peger på lille fremgang til Socialisterne i Spanien – som lader til at forblive klart det største - men det store billede ændrer sig næppe voldsomt. Vi vurderer derfor, at det også efter et valg kan blive svært at skabe en slagkraftig regering i landet.

Frederik Engholm

Chefstrateg: Beskriver og definerer de store linjer i global økonomi og investeringsforhold. Herunder Nykredits holdning til investering, rente-, valuta- og aktiemarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.