Nyt spansk valg intet stort chok for markederne

Spaniens fungerende Premierminister, Pedro Sanchez, har kaster håndklædet i ringen og opgiver regeringsdannelsen - det betyder valg til november. Det vækker næppe voldsom markedsmæssig bekymring.

Efter den socialistiske valgsejr ved parlamentsvalget i april har partiets leder, fungerende premierminister Pedro Sanchez, forsøgt at få stablet en regering på benene. Men uenighederne med de mulige samarbejdspartnere – først og fremmest Podemos - var åbenbart for store. Derfor kastede Sanchez her til aften håndklædet i ringen. Det er dog intet stort chok, det er nået hertil, da mange efterhånden var ved at opgive håbet om, at Sanchez kunne mønstre den nødvendige opbakning til en regering inden deadline sidst i denne måned.

Det kommende valg bliver det fjerde valg i Spanien i fire år. Både i 2015 og 2016 var der i kølvandet på parlamentsvalg en længere periode uden succesfuld regeringsdannelse, og det har altså nu endnu engang vist sig svært at finde sammen på tværs af det spanske partilandskab. Spanien er blevet sværere at regere. Det billede spejler den udvikling, vi har set i store dele af det resterende Europa. Stigende politisk polarisering har mange steder medført et så broget parlamentarisk landskab, at det ofte er tæt på umuligt at danne regeringer/koalitioner – og når de endelig dannes, så skal der mindre til at springe dem igen.

Mange gange har politisk usikkerhed skabt stærke reaktioner på europæiske finansmarkeder, men Spaniens situation ventes ikke at vække voldsom stor bekymring i markederne, selvom det selvfølelig ikke er en positiv udvikling. Men spansk vækst er generelt solid og ligger klart i den høje ende i Europa. Samtidig har de foregående års lange perioder med politisk usikkerhed og regeringsmæssigt vakuum – i 2016 over 300 dage - ikke undermineret væksten i landet, Det venter vi heller ikke i denne omgang.

Meningsmålinger peger på lille fremgang til Socialisterne i Spanien – som lader til at forblive klart det største - men det store billede ændrer sig næppe voldsomt. Vi vurderer derfor, at det også efter et valg kan blive svært at skabe en slagkraftig regering i landet.

Frederik Engholm

Chefstrateg: Beskriver og definerer de store linjer i global økonomi og investeringsforhold. Herunder Nykredits holdning til investering, rente-, valuta- og aktiemarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 2 min

Frygt for stor økonomisk coronaeffekt ryster markederne

Store fald i europæiske og amerikanske aktiemarkeder i går sendte de brede aktiemarkedsindeks i såkaldt ”korrektion” – dvs. et fald på over 10%. Her til morgen kan man lægge 3 procent yderligere til faldet i Europa.
Økonomiske analyser | 4 min

Femte år i træk med BNP-vækst på over 2%, men Coronavirus spøger

Med dagens tal fra Danmarks statistik har vi det sort på hvidt, at dansk økonomi havde et suverænt 2019. For femte år i træk har vi haft en BNP-vækst på over 2%. Men Coronavirus spøger.
Økonomiske analyser | 4 min

2019 blandt det bedste for boligsalg i dette årtusinde

Antallet af solgte boliger i 2019 blev det højeste i mange år. Vi skal helt tilbage til 2005 for at finde et år, hvor der blev solgt flere boliger i Danmark.