Byggebeskæftigelsen på højeste niveau i 11 år

Lejligheder udefra

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at byggebeskæftigelsen er på det højeste niveau siden 3. kvartal 2008. Men der er tegn på, at toppen nærmer sig.

Danmarks Statistik har netop sendt nye tal på gaden for byggebeskæftigelsen i 3. kvartal. Fra 2. til 3. kvartal var der tale om en stigning fra 177.500 i 2. kvartal til 178.200 personer i 3. kvartal efter sæsonkorrektion. Dermed er byggebeskæftigelsen oppe i det højeste niveau siden 3. kvartal 2008 – altså 11 år. Den bekræfter billedet af en fortsat robust udvikling i byggesektoren.

Dagens tal er umiddelbart en glædelig nyhed, da byggebeskæftigelsen er en af de indikatorer i økonomien, der tidligt viser en konjunkturvending. Det skyldes blandt andet, at virksomheder er tilbageholdende med at investere i nye bygninger, hvis de kan se, at ordrebogen bliver tyndere og tyndere. Samtidig er det endnu et tegn på, at efterspørgslen i den indenlandske efterspørgsel er robust trods den globale vækstafmatning.

Tegn på, at toppen nærmer sig for byggebeskæftigelsen

Vi forventer en fortsat stigning i byggebeskæftigelsen på kort sigt – dog i et noget mere moderat tempo, end vi har set de seneste år. Der er fortsat et stort behov for at bygge boliger i og omkring landets største byer. Samtidig giver højkonjunkturen kapacitetsbegrænsninger blandt erhvervene, der har brug for at udvide produktionsapparatet, kontorfaciliteterne mv. Den høje aktivitet på boligmarkedet er desuden med til at sikre beskæftigelsen inden for undergruppen reparation og vedligeholdelse.

Når det er sagt, har vi set, at det det tilladte byggeri, der historisk har været en brugbar indikator for de kommende års byggeri, har haft pilen ned de seneste kvartaler. Det er en indikation på, at nybyggeriet vil toppe inden for de kommende 1-2 år, hvilket især vil ramme beskæftigelsen inden for nybyggeri og tilbygning. Næsten halvdelen af den fremgang, der har været i den samlede byggebeskæftigelsen siden 2. kvartal 2013, er drevet af undergruppen nybyggeri og tilbygning, og det er derfor ikke utænkeligt, at vi ser en tilbagegang i samlede byggebeskæftigelse i løbet af de næste par år.

Det er umiddelbart en ærgerlig nyhed, men også en påmindelse om, at træerne trods alt ikke vokser ind i himlen. Byggeaktiviteten ligger på et højt niveau, og ifølge Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har den årlige lønudvikling inden for bygge og anlæg ligget næsten 1%-point højere end for det samlede DA-område det seneste år, mens manglen på arbejdskraft inden for bygge og anlæg igen er begyndt at stige. I en sådan situation er det en helt naturlig og ønsket udvikling, at aktiviteten bremser en smule op og giver en blød landing. Alternativet, som er en overophedning og efterfølgende hård landing, som vi så i midten af 2000’erne, har vi ikke lyst til at opleve igen.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.