ECB - Draghis farvel uden ændring i pengepolitik

Mand der læser avisen

ECB: ingen pengepolitiske ændringer ved dagens møde – mødet er Draghis sidste, nu tager Lagarde over

Der var ingen ændring i renten eller pengepolitikken i øvrigt på dagens møde i ECB. Det var der heller ingen forventninger om - dels fordi der under det seneste møde var stor intern uenighed om pakken af lempelser fra centralbanken (særligt nye opkøb), og dels fordi flere af de nye tiltag slet ikke er trådt i kraft endnu. På den baggrund ville det måske også være lidt forhastet at skrue mere på knapperne nu.

Europæisk økonomi har dog siden centralbankens møde midt i september vist yderligere tegn på svækkelse. Tidligere i dag fik vi erhvervstillidstal fra eurozonen, der lader til at bekræfte stilstanden i Tyskland samt billedet af ekstrem svag vækst i resten af regionen. Fastholdes den udvikling i flere måneder, så ser vi anledning til endnu en mindre rentesænkning fra ECB sidst på året.

Dagens møde bliver som sagt Mario Draghis sidste i centralbanken. Draghi står for de fleste, der fulgte med under gældskrisen, tilbage som euroens store redningsmand. Hans betoning af ”whatever it takes” i en tale i juli 2012 forsikrede de finansielle markeder om, at ECB stod klar til at gøre hvad som helst for at sikre euroen overlevelse. Det ændrede med et krisen. Siden har Draghi været manden bag en række kontroversielle tiltag på grænsen af ECBs mandat for at sikre væksten i regionen og valutaunionens overlevelse. Det gav så sent som på sidste ECB-møde anledning til spændinger iblandt centralbankens medlemmer. Og det fik det tyske medlem af bestyrelsen, Lautenschläger, til at trække sig i protest.

Draghi har haft svære betingelser under sin tid i ECB, da eurozonens rigide budgetregler og fejlagtige sparepolitik i flere år modvirkede ethvert forsøg på at trække periferilandende ud af krisen. Derfor kan den skuffende udvikling dårligt bebrejdes ham.

Ved næste møde sidder tidligere IMF-boss Christine Lagarde for bordenden i ECB, men vi forventer ikke en synderlig anderledes linje fra hende. Hun besidder dog ikke samme kendskab til den finansielle sektor, markeder og det pengepolitiske område, som Draghi kom ind med, så rammer en slem krise og skal der tænkes stort og nyt, så må hun nok støtte sig mere til sine rådsmedlemmer og stab end selv at stå for ideerne.    

Frederik Engholm

Chefstrateg: Beskriver og definerer de store linjer i global økonomi og investeringsforhold. Herunder Nykredits holdning til investering, rente-, valuta- og aktiemarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.