Farten på boligmarkedet er aftaget

Lang række af ens rækkehuse med have

Boligsiden har netop offentliggjort tal for prisudviklingen på huse i september.

Tallene viser, at prisen på et dansk parcel- eller rækkehus fortsætter med at stige, og at huspriserne på landsplan i årets første 9 måneder lå 2,5% højere end i samme periode i 2018. Det er fortsat pænt, men dog noget lavere prisvækst end vi har set i de senere år.

Det går fortsat fint på boligmarkedet. Mange husnøgler skifter ejer, og priserne på huse stiger i hovedparten af landet. At boligmarkedet har det godt, skyldes at det endnu går godt i dansk økonomi. Mange danskere har fast arbejde, og oplever samtidig indkomstfremgang. Sammen med de lave renter giver det mange danske familier mulighed for at opgradere huset eller blive husejere for første gang. Når renterne derudover falder, kan folk på boligjagt købe hus for mere med den samme indkomst. Det er hovedforklaringerne bag den fortsatte prisfremgang på huse. Priserne har dog ikke længere så megen fart på som i 2017 og 2018, hvor huspriserne steg med mere end 4%, hvilket er noget højere end de 2,5%, som huspriserne i 2019 indtil videre er steget med.

Der er flere faktorer, som gør, at toppen er taget af boligprisstigningerne i forhold til for få år siden. Der er det seneste halvandet års tid sket en tydelig opbremsning i salget af huse og ejerlejligheder i de største byer og fremgangen på boligmarkedet drives nu i højere grad af boligsalg i provinsen, hvor prispresset er betydeligt lavere. På boligmarkedet uden for de største byer er der simpelthen flere huse at vælge imellem for køberne, liggetiderne er højere, og det giver køberne gode kort på hånden og holder strammere snor i priserne. Når aktiviteten på boligmarkedet flytter fra storbyerne og ud i provinsen, så trykker det helt naturligt prisvæksten ned, selvom antallet af hushandler fortsat ligger på højt niveau.

Vi er stadig optimistiske omkring boligmarkedet og huspriserne, men må også sande at farten i verdensøkonomien og i vigtige eksportlande forventes at blive lavere, og det ventes gradvist at smitte af på dansk økonomi og derigennem også dæmpe udviklingen på boligmarkedet. Samtidig har antallet af bolighandler ligget højt i en længere årrække og der er ikke så meget mere at komme efter i øget aktivitet. Så selvom renteniveauet er faldet yderligere de seneste måneder og renterne forventes at forblive på lavt niveau de kommende år, så må vi forvente at stigningerne i huspriserne bliver mere afmålte i de kommende år end i de forudgående. Vi forventer husprisstigninger i omegnen af 2-3% årligt i 2020 2021.

En kvadratmeter dansk parcelhus kostede ifølge Boligsidens markedsindeks på landsplan i de første 9 måneder af 2019 14.159 kr. Det svarer til, at et gennemsnitligt hus på 142 kvadratmeter koster 2.010.541 kr. I forhold til samme periode af 2018 er der tale om en værdiforøgelse på 49.400 kr.

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom: Rådgiver og inspirerer boligejerne om boligfinansiering, boligpriser og udviklingen på boligmarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.
Økonomiske analyser | 2 min

Antallet af konkurser er tilbage på niveauet før pandemien

206 aktive virksomheder gik konkurs i marts – det er et fald på 2,3% i forhold til februar. Samlet medførte konkurserne 1.544 tabte jobs. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 1 min

ECB holder renten uændret – men forventes at sænke renten i juni

ECB holdt helt som ventet renten uændret på dagens rentemøde