USA's jobmarked holder skindet på næsen trods storstrejke i GM

Mænd i gule veste arbejder

Solide jobtal trods strejker dæmper recessionsfrygt

Jobskabelsen var i oktober ganske solid. En fremgang på 128.000 i beskæftigelsen ligger nogenlunde på niveau med det, som vi har set på det seneste. På længere sigt skal der skabes ca. 100.000 job pr. måned for at arbejdsløsheden holdes konstant.

Selvom dagens tal stadig er et stykke under niveauet sidste år, så er det noget stærkere end ventet, da en omfattende strejke i General Motors betød, at mange på forhånd havde set et blødt tal komme. Strejken i bilgiganten har betydet, at 50.000 arbejdere forlod arbejdet i store dele af oktober, og det vil slå direkte ud i statistikken og dertil kommer usikre indirekte effekter via underleverandører. Sidste uges forlig mellem fagforeningen og GM betyder, at de vender tilbage i november.
Dagens jobrapport bør ikke ændre meget på forventningerne til nye rentesænkninger fra den amerikanske centralbank. Formand Powell signalerede ved mødet i onsdags klart en aftagende appetit på nye lempelser, så længe centralbankens prognose om lav arbejdsløshed og moderat vækst ikke fuldstændig skal omskrives. Dagens tal giver ingen anledning til at betvivle Powells annoncerede pause.

Forbrugerne er stadig optimistiske om jobsikkerhed og -muligheder, og derfor har afsmitningen på det private forbrug endnu været ganske afdæmpet. Det kan dog hurtigt ændre sig, hvis de seneste måneders svækkelse af erhvervstilliden accelererer herfra. I det tilfælde, vil Fed reagere prompte.

Der vil – trods dagens tal - helt sikkert stadig være en del i finansmarkederne, der vil holde fast i historien om, at amerikansk økonomi er på vej ud over kanten. Med den retning jobvæksten har haft den seneste tid, så kan man heller ikke udelukke, at vi bevæger os derhen, men kigger man bredt på amerikansk økonomi, så er der altså ganske lang vej – og dagens tal gør da heller intet for at bekræfte den historie.

Frederik Engholm

Chefstrateg: Beskriver og definerer de store linjer i global økonomi og investeringsforhold. Herunder Nykredits holdning til investering, rente-, valuta- og aktiemarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.