Godt nyt for Tyskland - risiko for handelskrig i autosektor daler

Elbil til opladning

Trump har i over et år truet med at pålægge bilimport i USA told på 25% - måske har han forpasset muligheden i denne omgang

Trump lancerede i 2018 en sikkerhedspolitisk undersøgelse, der skulle udrede, om import af biler i USA udgør en national sikkerhedstrussel. Rapporten var færdig i vinter, og selvom dens konklusioner er ukendte, så menes de at give præsidenten skyts til at lægge høj told på bilimport i USA. En forhøjet biltold i USA vil eskalere handelskrigen fra at være bilateral til global. Den endelig beslutning blev udskudt fra den oprindelig deadline i foråret til i sidste uge. Men da præsidenten endnu ikke har handlet, så vurderer flere eksperter, at våbnet er røget Trump af hænde – rapporten er sandsynligvis forældet. Er det tilfældet vil ikke mindst den europæiske bilsektor, som er storeksportør til USA, ånde lettet op.

Bilsektoren har været hårdt plaget det seneste års tid. Ikke mindst i Europa, hvor den har været blandt de afgørende årsager til, at tysk økonomi er gået i stå over det seneste år. En del skyldes omstilling til nye emissionstest, men en god del stammer sandsynligvis fra usikkerheden om adgangen til at eksportere biler til USA. Det har ramt produktion og investering i sektoren, men faktisk implementering af toldforhøjelsen ville være et endnu hårdere slag, der kunne skubbe tysk økonomi fra stagnation til recession.

Europa særlig udsat

Biltold vil dog ikke kun ramme Europa. En række lande herunder Japan, Kina, Korea, Mexico, Canada eksporterer biler til USA, men flere af dem ville måske blive undtaget fra toldforhøjelserne, hvis de blev iværksat. Dermed har Europa og ikke mindst Tyskland, hvor bilsektoren er ekstra stor, i særlig høj grad været genstand for usikkerheden.

Rapporten som handelsministeriet har udarbejdet vurderes i store træk at være bestillingsarbejde, som fremkommer med den konklusion, præsidenten ønsker. Den ses af de fleste som et kneb for at omgå WTO-regler for at kunne føre protektionistisk politik.

Usikkerhed om reglerne gør konklusionen uklar

Usikkerhed om hvordan reglerne om sikkerhedsundersøgelser (”sektion 232”) skal fortolkes, betyder, at det ikke er 100% klart om Trump har mistet told-våbnet. Men de seneste dage har flere eksperter bakket op om den konklusion. På længere sigt kan Trump starte en ny sikkerhedsundersøgelse, men det kræver at hele processen kører igen med hørringer mv. så det er en længere affære. På den baggrund ser det ud til, at en betydelig risiko i hvert fald på kort sigt er nedtonet.

Frederik Engholm

Chefstrateg: Beskriver og definerer de store linjer i global økonomi og investeringsforhold. Herunder Nykredits holdning til investering, rente-, valuta- og aktiemarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.
Økonomiske analyser | 2 min

Antallet af konkurser er tilbage på niveauet før pandemien

206 aktive virksomheder gik konkurs i marts – det er et fald på 2,3% i forhold til februar. Samlet medførte konkurserne 1.544 tabte jobs. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 1 min

ECB holder renten uændret – men forventes at sænke renten i juni

ECB holdt helt som ventet renten uændret på dagens rentemøde