Kina sænker importtold - vil vise bevægelsen mod en mere åben økonomi

Mand med kaffe sidder ved vindue

De kinesiske myndigheder annoncerede i dag, at importtolden sænkes på en bunke af varer – i alt over 850 forskellige produktkategorier.

Trækket er i sig selv ikke direkte relateret til handelskrigen – de nye lavere toldsatser gælder overfor alle, der handler med Kina på WTO-vilkår. Men det er et signal om, at trods handelskrigen med USA, så fortsætter Kina med at åbne sin økonomi op. Det er i sig selv godt nyt – også selvom toldsatser langtfra fortæller hele historien om handelsbarrierer.

Hæver told overfor USA – sænker overfor andre

Kina har under handelskrigen hævet toldsatserne betydeligt overfor amerikanerne. Den effektive toldsats på import fra USA er gået fra omkring 8% til over 20%. Imens er den effektive toldsats på varer importeret fra resten af verden faldet fra 8% til 6,7%. Det er i tråd med de signaler, som de kinesiske myndigheder har sendt de senere år – nemlig at man på en række fronter gerne vil åbne sin økonomi mere op. Det seneste skridt skal dog nok mest tolkes som et signal om, at Kina også uden USA's indblanding åbner sig mere op – og at USA handelspolitiske angreb derfor er skudt forbi målet.

Handelskrigen handler dog om meget andet end told. Kina har historisk og benytter sig stadig af en lang række andre barrierer for handel end blot toldsatser. Det gælder blandt andet påtvungen teknologioverførsel. Udenlandske selskaber er for at få adgang til Kinas marked ofte blevet påtvunget forskellige former for partnerskaber med lokale selskaber. De har derved skaffet sig viden om de udenlandske selskabers teknologi, så den sidenhen kunne kopieres. Netop det har været et centralt element i amerikanernes beklagelse over Kinas opførsel i den globale handel – en beklagelse som både EU og Danmark også har fremstillet.

Uanset hvad, så er signalet fra Kina positivt. Kina synes i højere grad at indse, at med stigende økonomisk udviklingsniveau og økonomisk tyngde i verden, så er der også nogle andre grænser for, hvad omverdenen vil acceptere fra Kina. En tilbagestående og svag økonomi vil ofte blive tilladt lidt mere end velstående udviklede konkurrenter. Men Kina har flyttet sig i hierarkiet.

Frederik Engholm

Chefstrateg: Beskriver og definerer de store linjer i global økonomi og investeringsforhold. Herunder Nykredits holdning til investering, rente-, valuta- og aktiemarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.
Økonomiske analyser | 2 min

Antallet af konkurser er tilbage på niveauet før pandemien

206 aktive virksomheder gik konkurs i marts – det er et fald på 2,3% i forhold til februar. Samlet medførte konkurserne 1.544 tabte jobs. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 1 min

ECB holder renten uændret – men forventes at sænke renten i juni

ECB holdt helt som ventet renten uændret på dagens rentemøde