Bundsolid konkurrenceevne med til at sikre stærk dansk eksport i slutningen af sidste år

Industriarbejde

Udenrigshandelstallene her til morgen fra Danmarks Statistik viser et mikroskopisk fald i eksporten på 0,3% i november i forhold til oktober, når man ser bort fra eksporten af skibe, fly og energivarer.

Det er praktisk taget en uændret eksport, og dermed forbliver dansk eksport på det høje niveau fra sensommeren.

Det er ret imponerende at dansk eksport forbliver højt, når man tænker på den vækstafmatning og usikkerhed på de udenlandske markeder, som vi har set. De seneste tre måneder eksport ligger hele 7,3% over sidste år, når man ser bort fra eksporten af skibe, fly og energivarer.

Eksporten har i det hele taget været den helt store vækstmotor sidste år, hvor danske eksportvirksomheder har outperformet udviklingen i verdenshandelen. Især eksporten af medicinalprodukter er med til at holde dampen oppe i dansk eksport sidste år. Men medicinalprodukter kan ikke tilskrives hele succesen, for danske virksomheder har også i stigende grad afsat både andre industrivarer og landbrugsvarer på det globale marked.

Det vidner om en bundsolid dansk konkurrenceevne, men måske også om, at nogle danske virksomheder i år har leveret ordrer, der er indgået for et stykke tid siden, da tiderne var bedre i udlandet. Derfor tror vi heller ikke, at dansk eksport og økonomi vil blive ved med at trodse den svagere udvikling i udlandet i helt så stærk grad som sidste år.

 

Troels Kromand Danielsen

Tidligere cheføkonom i Nykredit

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.