Forbrugernes humør er (endnu!) ikke smittet med virus

Forbrugertilliden faldt lidt fra 4,5 i januar til 3,3 i februar. Det viser morgenens tal fra Danmarks Statistik.

Tager man højde for normale sæsonudsving, faldt forbrugertilliden også lidt, fra 4,7 til 3,9 i februar (egen sæsonkorrektion). Forbrugertilliden ligger lidt under gennemsnittet under opsvinget, der startede i 2013.

Februar er den første måned, hvor udbruddet af coronavirus har været kendt for forbrugerne i undersøgelsen af forbrugertilliden. Men det synes ikke for alvor at sætte spor i forbrugernes humør.

Lidt overraskende skyldes faldet i forbrugertilliden i februar især forbrugernes vurderinger af Danmarks økonomiske situation i dag sammenlignet med for et år siden, mens forventningerne til familiens økonomiske situation om et år trækker op. Det er lidt mærkværdigt, når man tænker på at dansk økonomi udviklede sig stærkt sidste år, men at der samtidig er udsigt til, at lavere vækst omkring os vil smitte af på dansk økonomi i de kommende år.

Forbrugernes er positive omkring deres egen økonomiske situation, både i dag og om et år. Det vidner om, at de danskere forbrugere føler sig godt rustet, selv om der er udsigt til lidt mindre vækst i de kommende år. De rekordlave renter giver særligt de danske boligejere en solid rentebesparelse, og mange har desuden udnyttet de lave renter til at lægge lånet om. Det kan frigive nogle midler til at realisere forbrugernes ønsker, samtidig med at renten på boliglånet kan låses fast på en lav rente. Forbrugernes indkomster stiger pænt i disse år med fremgang i beskæftigelsen og lønstigninger, der ligger et godt stykke over den temmelig lave inflation – det får lønkronerne til at række længere. Alt i alt er situationen god for de danske forbrugere.

Troels Kromand Danielsen

Cheføkonom: Beskriver og definerer de store linjer i dansk økonomi. Nykredits cheføkonom er en aktiv stemme i samfundsdebatten ligesom cheføkonomen forholder sig til politiske rammebetingelser.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 2 min

Femte år i træk med BNP-vækst på over 2%, men det er slut nu

Realt BNP steg med hele 0,6% i 4. kvartal i forhold til 3. kvartal
Økonomiske analyser | 3 min

Udsigt til næsten 120.000 ledige i marts og mindst 137.000 i april måned

Dagens ledighedstal fra Danmarks Statistik viser, at bruttoledigheden var uændret i februar, som den har været nu i halvandet år.
Økonomiske analyser | 2 min

Nu 37.000 flere ledige end normalt siden 9. marts

Antallet af ledige personer stiger i disse dag med et hidtil uset tempo.