37.800 ekstra lønmodtagere sidste år

Mand og kvinde kigger på ipad

Den private lønmodtagerbeskæftigelse steg med 2.300 fuldtidspersoner i december.

I den offentlige sektor gik beskæftigelsen tilbage med 2.400, så den samlede lønmodtagerbeskæftigelse var uændret. Det viser de netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.

Sidste år steg lønmodtagerbeskæftigelse dermed med 37.800 fuldtidspersoner. Den private sektor har ansat 32.800 flere lønmodtagere, mens den offentlige sektor har øget staben med 5.000 personer.

Tempoet på arbejdsmarkedet er gået lidt ned, og beskæftigelsesfremgangen har været langsommere gennem 2019 end de tidligere år under opsvinget. Og ledigheden er fladet ud. I 2017 steg beskæftigelsen med 45.000 personer og med 50.000 personer i 2018. Det er et varsel om, at væksten vil gå lidt ned i de kommende år. Virksomhederne er mere tilbageholdende med at ansætte flere, end de har været hidtil.

Ser vi fremad er der god grund til at forvente, at ansættelseslysten vil fortsætte her i 2020. Virksomhederne slår stadig mange stillinger op. Til gengæld kan effekterne af coronavirus på den korte bane komme til at påvirke udsigterne i forårsmånederne. Det er endnu for tidligt at gisne om effekterne af coronavirussen, men holdes smitten begrænset, er der formentlig udsigt til et hug til væksten her i begyndelsen af året, som vil reverseres efterfølgende.

De danske forbrugere er dog godt økonomisk polstret efter flere års økonomisk fremgang med stigende beskæftigelse og boligpriser. Det giver god rum for et øget privat forbrug, hvis eksporten skulle svigte i en periode, hvor coronavirus spøger, men indtil nu har forbrugerne dog været tilbageholdende.

Vi tror, at den globale afmatning med tiden vil smitte af på dansk økonomi, og dermed også på virksomhedernes ansættelseslyst. Men vi vurderer, at væksten i de kommende år vil være stærk nok til at kunne løfte lønmodtagerbeskæftigelsen. Bare ikke i helt så højt et tempo som hidtil.

Troels Kromand Danielsen

Tidligere cheføkonom i Nykredit

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.