Danskernes tro på stigende boligpriser viger

Farvede boliger langs gågade med brosten

Hver måned tager vi temperaturen på det danske boligmarked med vores indeks for huspristilliden.

Den enkelte boligkøbers tillid til boligmarkedet har stor betydning for prisudviklingen, og Nykredits indeks for huspristilliden kan dermed være med til at give en tidlig indikation af udsigterne for huspriserne. Resultatet for marts viser ikke overraskende fald i huspristilliden, men et flertal forventer fortsat stigende boligpriser det kommende år. Vi forventer, at huspristilliden vil falde yderligere i de kommende måneder.

Nykredits huspristillid, der udtrykker danskernes forventninger til boligpriserne, faldt fra 24,3 i februar til 19,0 i marts 2020. Undersøgelsen er foretaget i de første to uger af marts, hvor corona-krisen for alvor tog fart, og det har sat sit præg på danskernes forventninger til udviklingen på boligmarkedet. At indikatoren blot er faldet godt 5 point skyldes formentlig, at det først var fra onsdag i den anden uge i marts, at statsministeren annoncerede den delvise nedlukning af den offentlige sektor, og bad danskerne om at blive hjemme. Derfor vil en stor del af svarene være indsamlet før nedlukningen og derfor også før, at sygdomskrisens alvor og udsigten til tilbageslag i dansk økonomi stod klart. Danmarks Statistik offentliggjorde mandag deres forbrugertillid for marts, hvor svarene også primært er indhentet før 11. marts, og den falder heller ikke så meget. Danmarks Statistik har dog været så flinke at offentliggøre tal for efter 11. marts, og her er der et dybt fald. Vi forventer på den baggrund, at huspristilliden vil falde markant i de kommende måneder.

Huspristillidens svarfordeling viser, at 46% af de adspurgte for nu forventer, at boligpriserne vil stige i det kommende år, mens 10% forventer, at priserne falder. I forhold til marts 2019 er der ikke så stor forskel i forventningerne til boligpriserne. I marts 2019 var billedet stort set det samme, idet 49% af de adspurgte forventede højere priser, mens 9% forventede prisfald. Vi mener, at dette billede vil ændre sig i de kommende måneder, i takt med at vågeblusset også rammer boligmarkedet. For en måned siden tegnede alt stort set lyst for boligmarkedet 2020, mens der på nuværende tidspunkt er udsigt til en kraftig opbremsning i aktiviteten som følge af den økonomiske usikkerhed, som corona-krisen medfører. Samtidig er renterne på det toneangivende fastforrentede 30-årige realkreditlån øget fra 0,5% for to uger siden til 2% i skrivende stund. Højere renter vil også dæmpe aktiviteten og alt andet lige også give et nedadrettet tryk på boligpriserne. Vi finder det realistisk at boligpriserne falder i det resterende af 2020.

Fakta: Huspristilliden er en spørgeskemaundersøgelse, som Danmarks Statistik foretager for Nykredit sammen med sin egen undersøgelse af forbrugertilliden. Nykredits Huspristillid offentliggøres månedligt.

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom: Rådgiver og inspirerer boligejerne om boligfinansiering, boligpriser og udviklingen på boligmarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.