Femte år i træk med BNP-vækst på over 2%, men det er slut nu

Mand skriver på computer om aften

Realt BNP steg med hele 0,6% i 4. kvartal i forhold til 3. kvartal


Realt BNP steg med hele 0,6% i 4. kvartal i forhold til 3. kvartal. Det er to gange så meget, som det første bud, som er en måned gammelt. Årsvæksten lander på 2,4% for 2019. Dansk økonomi havde et suverænt år i 2019. For femte år i træk har vi haft en BNP-vækst på over 2%.
Danskerne har været en tur i butikkerne eller netbutikken, for det er det private forbrug, der stige kraftigt og sørger for fremgang i slutningen af året. Og de har spenderet mere på både køb af biler og andre varer og tjenester. Eksporten, derimod, gik tilbage, men det kommer efter et ganske imponerende 3. kvartal. Og set over hele sidste år er det netop vareeksporten, der med en vækst på hele 6,0% er det helt store lokomotiv for BNP-væksten sammen med det private forbrug.
Når man sammenholder det med den internationale modvind, der var fra handelskonflikt og gentagne udskydelser af en afklaring om brexit, er det en ret god performance.

Men det er slut nu. Også selv om Danmark gradvist lukkes op
Men udsigterne for væksten i år er grelle, og vi slipper ikke for en slem recession. Det viser ledighedstallene med al tydelighed.

Og man skal ikke regner med, at alt lysner, når det danske samfund langsomt lukker op. Selv om danskerne forbrug hurtigt kan vende tilbage, hvis der åbnes, så har smitten stadig stort tag i udlandet. Og det har lagt de danske eksportmarkeder ned. Det lægger bare en splid dæmper på danske virksomheders udsigter, og vil derfor også få dem til at holde igen med investeringer. Det kommer til at tage lidt tid før vi og resten af verden er på fode igen.

Det er dog værd at fast i, at det indenlandske vækstpotentiale faktisk er solidt, når man ser bort fra den aktuelle smittefare. Konkurrenceevnen er stærk og både husholdningerne og virksomhederne fremstår velkonsoliderede. Dansk økonomi er derfor godt rustet til at kunne genoptage funktionen, når smitten er under kontrol.

Troels Kromand Danielsen

Tidligere cheføkonom i Nykredit

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.
Økonomiske analyser | 2 min

Antallet af konkurser er tilbage på niveauet før pandemien

206 aktive virksomheder gik konkurs i marts – det er et fald på 2,3% i forhold til februar. Samlet medførte konkurserne 1.544 tabte jobs. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 1 min

ECB holder renten uændret – men forventes at sænke renten i juni

ECB holdt helt som ventet renten uændret på dagens rentemøde