Nu 37.000 flere ledige end normalt siden 9. marts

To mænd kigger på computer og en kvinde i baggrunden kigger på tablet

Antallet af ledige personer stiger i disse dag med et hidtil uset tempo.

Siden 9. marts er der 37.000 flere personer end normalt, der har ansøgt om dagpenge, når man sammenligner de samme dage med gennemsnittet siden 2015.

Tæller man og så det antal personer med, som normalt melder sig ledige i perioden, har 56.000 personer meldt sig ledige siden 9. marts.

37.000 ekstra ledige svarer til en stigning på 1,3% af arbejdsstyrken, hvis man antager, at der er tale om fuldtidsledige personer for alle nyregistrerede ledige. Til sammenligning steg ledigheden med godt 3,5% på ca. halvandet år under finanskrisen. Nu ser vi altså en lille tredjedel af det på blot to en halv uge. Og vi har ikke set enden på det endnu.

Tallene peger på, at ledigheden i marts vil blive lige knap 120.000 fuldtidspersoner, og at der som minimum vil være 141.000 ledige i april måned. Grunden til, at ledigheden i marts måned ikke bliver 37.000 højere end i februar, er at ledigheden opgøres som gennemsnit i løbet af måneden (se figur herunder), og de fleste nye ledige er kommet til i anden halvdel af marts måned.

685.000 ekstra lønmodtagere kommer under loftet for lønkompensation – kan dæmme op for ledigheden
Lønkompensationsordningen blev i går justeret, så loftet for offentlig kompensation blev hævet fra 23.000 til 30.000 kr. pr. måned.

Loftet for lønkompensationen satte oprindeligt ind for lønmodtagere, der tjente over 30.500 kr. om måneder eller 368.000 kr. om året. Med forhøjelsen af loftet til 30.000 kr. sætter loftet nu ind ved årsindkomster på over 480.000 kr. Og der er rundt regnet 685.000 lønmodtagere i det indkomstinterval for hvem det nu bliver mere fordelagtigt for virksomhederne at lade omfatte af lønkompensationsordningen.

Det giver håb for, at den kraftige stigning i ledigheden bremser op, og at virksomhederne holder på sine ansatte i stedet for at afskedige dem. Det er nemlig med til at gøre det lettere at starte økonomien op igen, når udbruddet klinger af.

Troels Kromand Danielsen

Tidligere cheføkonom i Nykredit

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.