Udsigt til næsten 120.000 ledige i marts og mindst 137.000 i april måned

Mand med papir i hænderne

Dagens ledighedstal fra Danmarks Statistik viser, at bruttoledigheden var uændret i februar, som den har været nu i halvandet år.

I februar måned var der 103.900 fuldtidsledige personer, svarende til 3,7% af arbejdsstyrken.

Men februar måneds ledighedstal er stilhed før storm. For ledigheden er tordnet i vejret i løbet af de seneste tre uger, hvor knap 33.000 ekstra mere end normalt har meldt sig ledig. Det tempo er sammenligneligt med finanskrisen. Og her tæller de lønmodtagere, der er sendt hjem på lønkompensationsordningen ikke engang med.

Tallene peger på, at ledigheden i marts vil blive lige knap 120.000 fuldtidspersoner, og at der som minimum vil være 137.000 ledige i april måned. Grunden til, at ledigheden i marts måned ikke bliver 33.000 højere end i februar, er at ledigheden opgøres som gennemsnit i løbet af måneden (se figur herunder), og de fleste nye ledige er kommet til i anden halvdel af marts måned.

Vi mangler stadig opgørelse for de to sidste dage i marts, og man kan frygte, at virksomhederne har ventet til sidst på måneden med at træffe beslutningen om afskedigelse. Til gengæld er der for, at gårsdagens justeringe af lønkompensationsordningen kan dæmme op for stigningen i ledigheden.

Håb for, at den kraftige stigning i ledigheden bremser op: 685.000 ekstra lønmodtagere kommer under loftet for lønkompensation
Lønkompensationsordningen blev i går justeret, så loftet for offentlig kompensation blev hævet fra 23.000 til 30.000 kr. pr. måned.

Loftet for lønkompensationen satte oprindeligt ind for lønmodtagere, der tjente over 30.500 kr. om måneder eller 368.000 kr. om året. Med forhøjelsen af loftet til 30.000 kr. sætter loftet nu ind ved årsindkomster på over 480.000 kr. Og der er rundt regnet 685.000 lønmodtagere i det indkomstinterval for hvem det nu bliver mere fordelagtigt for virksomhederne at lade omfatte af lønkompensationsordningen.

Det giver håb for, at den kraftige stigning i ledigheden bremser op, og at virksomhederne holder på sine ansatte i stedet for at afskedige dem. Det er nemlig med til at gøre det lettere at starte økonomien op igen, når udbruddet klinger af.

Troels Kromand Danielsen

Tidligere cheføkonom i Nykredit

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.
Økonomiske analyser | 2 min

Antallet af konkurser er tilbage på niveauet før pandemien

206 aktive virksomheder gik konkurs i marts – det er et fald på 2,3% i forhold til februar. Samlet medførte konkurserne 1.544 tabte jobs. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 1 min

ECB holder renten uændret – men forventes at sænke renten i juni

ECB holdt helt som ventet renten uændret på dagens rentemøde