Intervention for 64,7 mia. kr. før renteforhøjelsen d. 19 marts, men kronen ligger stadig til den svage side

Mand der læser avisen

Nationalbanken solgte valuta for hele 64,7 i marts måned. Det hele må antages at ligge før renteforhøjelsen på 0,15 procentpoint 19. marts.

Der er tale om ganske massiv intervention og set i sammenhæng med aktiviteten i de foregående måneder, og derfor tyede Nationalbanken også til en renteændring.

Kronen har siden september ligge på den svage side af centralpariteten til euroen – noget, som Nationalbanken traditionelt har været meget tilbageholde med at tillade. Siden September har Nationalbanken ad flere omgang markeret en nedre grænse ved interventioner i valutamarkedet, hvor Nationalbanken har solgt ud af valutareserven og købt danske kroner for at støtte kronens værdi. I marts blev presset så for stort efter interventioner på sammenlagt 77,7 mia. kr. siden årsskiftet.

Med renteforhøjelsen i marts blev kronen ganske vist styrket, men den er stadig en smule svagere end centralpariteten. Som udgangspunkt venter vi ikke flere selvstændige renteforhøjelser fra Nationalbanken. Men hvis ECB (som vi venter) nedsætter renten vil der være en oplagt mulighed for Nationalbanken til yderligere at indsnævre eller fjerne det negative rentespænd og derigennem understøtte kronekursen. Den tror vi Nationalbanken vil benytte sig af.

Der er i princippet masser af plads til yderligere intervention, hvis det bliver nødvendigt. Valutareserven er på over 370 mia. og beredskabet kan polstres yderligere, hvis det skønnes nødvendigt. Med renteændring taler Nationalbanken dog med store bogstaver. Så hvis kronen svækkes igen i den kommende periode, vil sandsynligvis være kortere til renteforhøjelser end megen yderligere intervention.

Troels Kromand Danielsen

Tidligere cheføkonom i Nykredit

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.
Økonomiske analyser | 2 min

Antallet af konkurser er tilbage på niveauet før pandemien

206 aktive virksomheder gik konkurs i marts – det er et fald på 2,3% i forhold til februar. Samlet medførte konkurserne 1.544 tabte jobs. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 1 min

ECB holder renten uændret – men forventes at sænke renten i juni

ECB holdt helt som ventet renten uændret på dagens rentemøde