USA: Endnu en uge med millionvis af understøttelsesansøgninger

To mænd som snakker

Det går hurtigt nedad på det amerikanske jobmarked. I sidste uge søgte 6,6 mio. amerikanere om arbejdsløshedsunderstøttelse - i forrige uge var tallet 3,3 mio.

Altså ca. 10 mio i løbet af bare 2 uger - det svarer lidt løst omregnet til at arbejdsløsheden i USA er steget med over 6 procentpoint allerede nu.

Indtil videre er signalet, at nedlukningen af USA skal vare ved gennem april – efter det følger i bedste fald kun en gradvis normalisering. Er det tilfældet, så kan arbejdsløshedsraten i USA på rekordtid gå fra den laveste i 50 år til den værste i efterkrigstiden. En arbejdsløshed på helt op imod 15% til sommer virker ikke urealistisk.

En del virksomheder vil dog sandsynligvis vælge at fastholde sine medarbejdere trods ringe forretningsomfang, og de kan via den nye enorme finanspolitiske hjælpepakke på 2.220 mia dollar opnå lån fra staten, som, hvis de benyttes til dækning af lønomkostninger, efterfølgende kan eftergives. Det kan i de kommende uger måske tage toppen af appetitten på at fyre medarbejdere, men meget afhænger selvfølgelig af, hvor slemt økonomien rammes, og om virksomhederne gennem nedturen og usikkerheden kan se et nogenlunde rimeligt forretningsomfang på den anden side af kløften.

Midt i al elendigheden kan man glæde sig over, at nogle virksomheder stadig ansætter. Amazon annoncerede for ganske nylig, at de skal besætte 100.000 nye stillinger – men det er desværre en dråbe i havet.

Frederik Engholm

Chefstrateg: Beskriver og definerer de store linjer i global økonomi og investeringsforhold. Herunder Nykredits holdning til investering, rente-, valuta- og aktiemarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.