Mød Anders Laurbjerg, centerdirektør i Glostrup: Centerdirektøren fra kollektivet

Mand kigger ud ad vindue

Han er opvokset i et kollektiv i Vendsyssel, har været selvstændig økonomisk konsulent og professionel pokerspiller, inden han blev centerdirektør i Glostrup. Mød Anders Laurbjerg, den tillidsfulde kapitalist.

Af en professionel pokerspiller at være er hans ansigt påfaldende åbent. Og af en bankmand at være er hans tidligere beskæftigelse som pokerspiller lidt af en gåde. Men det hele falder på plads, når han begynder at fortælle. Anders Laurbjerg har rigtigt nok spillet poker professionelt, men han er også en forsigtigper, en snusfornuftig bankuddannet, der er ”matematisk rimelig fornuftig”, som han siger med jysk beskedenhed og genkendelig dialekt. Mens han spillede poker, havde han også en hverdag, hvor han arbejdede som selvstændig konsulent og freelance-økonomichef for en række mindre virksomheder. Friheden som selvstændig gav ham mulighed for at rejse verden rundt. Det giver mening.

I dag har han slået rod i Solrød med kone, børn og hund.

”Jeg har boet 12-13 forskellige steder, og jeg har ikke rigtig noget tilhørsforhold til nogen af dem. Det er de mennesker, der er omkring mig, der betyder noget”

Anders Laurbjerg

Anders Laurbjerg har samtidig stor fokus på mennesker, tillid og relationer i sit job.

Der skal være styr på de små ting

Anders Laurbjerg arbejder som centerdirektør i Center Glostrup, hvor han ud over ledelsesopgaven især arbejder med erhvervskunderne. Han har en ret god ide om, hvad der er vigtigt for de små og mellemstore ejerledere, for han kan godt huske, hvordan det var både at være selvstændig og hjælpe andre selvstændige med økonomien.

”Da jeg var selvstændig, var jeg økonomichef for mellemstore virksomheder, fx håndværksmestre, hvor økonomien betyder meget, men det er ikke det, de er bedst til. Det var spændende, fordi man virkelig kunne gøre en forskel”, husker Anders Laurbjerg, og fortsætter:

”Det, der fylder mest for ejerlederne, er ikke altid det, vi bankfolk tror er vigtigst. Når jeg sidder over for erhvervsdrivende, så er det vigtigste, at netbanken fungerer, og at betalingskortene virker. Det er alle de små ting. Det er oftest ikke renten eller den store forkromede løsning”.

De skæve profiler

Anders Laurbjerg har en indbygget åbenhed og nysgerrighed. Han interesserer sig for mennesker og holder døren til sit kontor åben. I Center Glostrup har han ansat rådgivere, der, ligesom ham selv, tidligere har været selvstændige, og også lidt skæve profiler med erfaring fra erhvervslivet. Det vigtigste er, at rådgiverne har empati og kan skabe tillid til de mennesker, de sidder over for. Og så skal de kunne udfordre kunderne og være gode sparringspartnere.

”Nu hvor vi har negative indlånsrenter, er der fx nogle, der har en million stående på deres driftskonto, fordi det er rart at have en buffer. Men skulle der ske noget, og selskabet går konkurs, så er de penge i spil, så hvorfor ikke få dem hevet op i sit holdingselskab? Så mindsker de risikoen og kan overveje at placere pengene, så de undergår negativ rente og får mulighed for et mindre men positivt afkast af pengene. Det er i hvert fald en mulighed, og vi hjælper med, at de kan træffe en beslutning på et oplyst grundlag”, siger Anders Laurbjerg.

Det, man tager med fra Sæsing

Anders Laurbjerg er opvokset på en gård i Sæsing i Vendsyssel, Nordjylland. En landsby, der i dag har 100 husstande, en bedemand og en mekaniker. Anders Laurbjerg er den yngste af tre brødre, forældrene var folkeskolelærere, og de boede i kollektiv i de første 10 år af Anders Laurbjergs barndom. De politiske holdninger lå til venstre, der var masser af kærlighed og få rammer og principper.

”Det var fantastisk”, husker han. Både Anders Laurbjerg og hans to brødre har gjort karrierer i økonomi- og finansverdenen. ”Det var måske lidt en skuffelse for mine forældre, at vi alle tre blev kapitalister”, griner han. Alligevel har tiden i kollektivet spillet en stor rolle i hans tilgang til verden.

”Det med samfundsansvar og tillid til mennesker. Det betyder noget. Jeg bliver også nogle gange kaldt naiv, men jeg er typisk også så snusfornuftig, at det balancerer”

Anders Laurbjerg

Uanset om det handler om kunder eller medarbejdere, er tillid altafgørende.

”Hvis jeg er med ude ved kunderne, kigger vi dem i øjnene og får en fornemmelse af, at her er nogle man kan have tillid til, og at de har styr på det, de går og laver. Og når det kommer til mine medarbejdere, sidder jeg ikke på skødet af dem eller kontrollerer alt, hvad de laver. Hvis du giver folk ansvar, så tager de ansvar. Jeg har tillid til, at de leverer”, siger Anders Laurbjerg.

I hvert fald ikke bank

Da Anders startede som bankelev, var det med tanken, at han i hvert fad ikke skulle arbejde i en bank som voksen. I dag, 21 år efter, er der ikke noget andet sted, han hellere vil være.

”Jeg føler, jeg har fundet min hylde som leder og det, jeg brænder for. Mit skrækscenarie er at vågne op og opdage, at mit job bare er leverpostej. Jeg gør tingene, fordi jeg brænder for det”, siger Anders Laurbjerg, og fortsætter:

”Jeg er glad for at arbejde med ejerlederne. Det er her, vi kan gøre en forskel. Her sidder vi over for ejeren selv, og det er hans liv. Virksomheden fylder alt hos mange af de her kunder. Det er fedt at sidde over for nogle folk, der brænder så meget for det, de laver”.

3 hurtige om foreningsejerskab

Hvad var den første forening, du var medlem i?

Jeg var med i mange foreninger. Jeg dyrkede 17 forskellige sportsgrene som barn.

Er du medlem af nogen foreninger i dag?

Nej, i dag går al min tid med arbejde, familie og venner.

Betyder det noget for dig at arbejde i en foreningsejet virksomhed?

Ja, det gør det helt sikkert. Også det her med at have et samfundsansvar. Nu er jeg jo opvokset i et kollektiv, så jeg har fået nogle værdier med hjemmefra.

Andre portrætter

Mød Camilla Søndergaard, ejerlederrådgiver i Aalborg: Den beskedne vinder

Mød Flemming Lippert fra Trade Finance: Arbejder over hele verden og dykker under overfladen

Mød Jacob Bech fra IT Security: Man skal tænke som en hacker