Danskerne køber huse på livet løs

Netop offentliggjorte tal fra Boligsiden viser, at der i maj 2018 blev solgt 4.712 enfamiliehuse. Det er 3% højere end på samme tid sidste år og det højeste antal i den periode, hvor Boligsiden har opgjort tallene.
Der er kommet gang i boligmarkedet
Tallene slår med syvtommersøm fast, at der i dén grad er kommet gang i boligmarkedet i hovedparten af Danmark. Efter en årrække med fremgang for dansk økonomi, høj beskæftigelse og generelt god og sund husholdningsøkonomi blandt danskerne, så er der i stigende grad lyst og mulighed for at få husdrømmene opfyldt. Derfor banker antallet af husnøgler som skifter ejermand op og vi ser boligpriser, som stiger pænt i alle landsdele. Udviklingen går så hen og bliver selvforstærkende idet oplevelsen af at kunne sælge sit hus til en god pris, såfremt man af den ene eller anden årsag skal flytte, giver tryghed. Mere tryghed giver endnu et skub bag på lysten og mulighederne for at flytte. Derudover giver den øgede friværdi, husejerne mulighederne for øget forbrug eller opsparing.
Vi spår god sommer for danske husejere i salgstanker
I umiddelbar fremtid ser vi ingen tegn på noget, der skulle spænde ben for den gode form eller ændre på fremtidsudsigterne for antallet af hushandler eller husprisernes fremgang. Renterne er fortsat særdeles lave og koblet med beskæftigelses- samt indkomstfremgang, hvilket giver en lind strøm olie i boligmaskinen. På den baggrund forventer vi et fortsat højt antal handler resten af året og at boligpriserne, når 2018 rinder ud, er øget med knap 4%.
551 færre solgte ejerlejligheder i Købehavn og på Frederiksberg
2.932 ejerlejligheder i København og på Frederiksberg har i årets første fem måneder skiftet ejer. Det er 551 færre end i samme periode sidste år, hvilket svarer til et fald på 16%. En årrække med meget høj aktivitet og massive prisstigninger samt nyligt indførte strengere kreditregler gør, at markedet nu gearer ned.
Ejerlejlighedsmarkedet er ikke i krise
At antallet af handler falder, og at priserne fremadrettet stiger i et mere moderat tempo, er faktisk en udmærket udvikling. Det betyder nemlig, at risikoen for, at priserne kommer ud af trit med de underliggende økonomiske forhold reduceres. Dermed er der også en mindre risiko for, at man i København vil se et priskollaps, som vi har set i både Oslo og Stockholm gennem det seneste år. En blød landing efter år med voldsom acceleration er altid at foretrække frem for dramatiske op- og nedture.
