Plads til højere priser og stigende renter i store dele af landet

Faverige boliger i Nyhavn

Boligbyrden for parcel- og rækkehuse har de seneste år ligget på noget nær det laveste niveau siden statistikkens begyndelse i 1998.

På landsplan ligger boligbyrden en del under gennemsnittet siden 1998

I 4. kvartal 2017 er boligbyrden 24%. Selvom huspriserne bevæger sig pænt opad, er indkomstfremgangen stor nok til, at boligbyrden ikke rigtigt rykker med. I lyset af dette konkluderer vi, at der generelt er fin plads til såvel prisstigninger som rentestigninger på boligmarkedet.

 

Boligmarkedet i Københavnsområdet er rentefølsomt

Omvendt ses en opadrettet tendens i boligbyrden for ejerlejligheder de seneste fem år, og på landsplan er boligbyrden 28%. Trods stigningen ligger boligbyrden for ejerlejligheder fortsat under gennemsnittet fra 1998-2017. I København er boligbyrden kommet op på 37%, og selvom det er en stor stigning siden 2012, hvor den bundede på 28%, så er det nuværende niveau stort set på linje med gennemsnittet for de seneste 20 år.

Boligbyrden er et mål for hvor stor en andel af den disponible indkomst, der går til at dække udgifter til 1. års finansieringsudgifter ved boligkøb. Download hele analysen herunder, hvor vi er dykket mere ned i situationen og udsigterne for det Københavnske ejerlejlighedsmarked.

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom: Rådgiver og inspirerer boligejerne om boligfinansiering, boligpriser og udviklingen på boligmarkedet.

Relaterede Artikler