Grimme tal fra tysk industri bekymrer

Mand med en hund i skoven

Stor svækkelse i tysk industri er en grim, negativ overraskelse.

De normalt meget troværdige PMI tal viser kraftig svækkelse i tysk industri i marts. Indekset falder hele 3 indeks point og lander på i 44,7 – markedet havde ventet en lille stigning. Der er blandt andet et voldsomt fald i ordretilgangen, helt ned til 40,1, der bidrager til svækkelsen – eksportordrerne er også svage.

Tysk industri har et stykke tid været trykket af emissionstest i bilsektoren, der har sat den del af produktionen kraftigt tilbage. Men på det seneste synes snarere den generelle svækkelse i global økonomi, og ikke mindst i den globale handel, at ramme den eksporttunge økonomi hårdt. Usikkerheden om Brexit i 11. time hjælper nok heller ikke.

Også servicesektoren i Tyskland bremser lidt op i marts, men dog i meget mindre grad fra et noget mere solidt niveau midt i 50’erne (55,3 ->54,9). I Frankrig overrasker dagens tal også negativt.

Tallene, der normalt er ret troværdige, sender bekymrende svage signaler fra europæisk økonomi, der i forvejen vækstmæssigt kører i et lavt gear. Enkelte andre nøgletal har sendt mere positive signaler på det seneste, men PMI-tallene skyder sjældent helt skævt. Det er uanset, hvordan man vender og drejer det, en klart negativ overraskelse.

Tallene har straks sendt euroen ned og bidraget til fald i lange renter i Tyskland – hvor den 10-årige rente kun lige holder sig over 0.

Aktiemarkederne kan heller ikke lide de bløde signaler fra den i forvejen lidt vingeskudte europæiske økonomi.

 

Frederik Engholm

Chefstrateg: Beskriver og definerer de store linjer i global økonomi og investeringsforhold. Herunder Nykredits holdning til investering, rente-, valuta- og aktiemarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Kedelig læsning her til morgen – industriproduktionen i markant fald i marts

Dansk industriproduktion faldt med 5,2% i marts. Faldet er drevet af både medicinalindustrien og resten af industrivirksomhederne.
Økonomiske analyser | 3 min

Overraskende stor stigning i ejerlejlighedspriserne i april - og især i København

Boligsiden har offentliggjort deres boligprisstatistik for april 2024. Tallene viser stigende priser på både huse, ejerlejligheder og sommerhuse. Den seneste måned er huspriserne således steget 1,3%, ejerlejlighederne med 1,4% og sommerhuse med 2,7%.
Økonomiske analyser | 3 min

Udbuddet af boliger til salg fortsætter med at stige

Boligsiden har offentliggjort deres boligudbudsstatistik for april 2024. Tallene viser et fortsat stigende udbud af både, huse, ejerlejligheder og sommerhuse til salg. Konkret er er var der ultimo april samlet set 48.674 huse, ejerlejligheder og sommerhuse til salg.