Største fald i eksporten siden juni 2011

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten faldt med hele 5,6% i marts.

Det er et rigtig øv-tal. Der er således tale om det største månedlige fald i eksporten siden juni 2011, hvor den europæiske gældskrise rasede. Selv om eksporten kan svinge en del fra måned til måned, så er faldet i eksporten i marts da også bemærkelsesværdigt stort. Det særligt eksporten af medicin og maskiner, der faldet i marts.

Det store fald i eksporten i marts kan desværre være et tegn på, at svækkelsen i den globale økonomi nu har ramt den danske eksport. Når det er sagt, så har eksporten af medicin og maskiner historisk vist store udsving.

Vi er derfor også af den opfattelse, at det endnu er for tidligt at snakke om egentlig vending i eksporten. Ser vi fremad, så er der fortsat grund til at forvente en fremgang i eksporten. Euroområdet har genfundet vækstmelodien her i starten af året efter en rigtig sløj afslutning på 2018. Der var således en BNP-vækst på solide 0,4% i euroområdet i årets første kvartal, samtidig med at industriproduktionen generelt har overrasket positivt. Dertil er der tegn på bedring i Kina og opsvinget i USA kører fortsat solidt derudad.

Man kommer dog ikke uden om, at eksportudsigterne er ekstraordinært usikre. Selvom væksten i euroområdet har været solid i starten af året, så peger tillidsindikatorerne fortsat nedad. Risikoen for en ny afmatning i euroområdet er dermed også fortsat til stede.

Dertil er der en risiko for at handelsstridighederne mellem USA og Kina eskalerer på ny. Så sent som i går meddelte den amerikanske regering officielt, at toldsatserne på kinesisk import for en værdi af 200 mia. dollars vil stige fra 10% til 25% natten til fredag amerikansk tid. Der er dertil forlydende om, at Kina forbereder et modsvar. Selv om der fortsat forhandles mellem USA og Kina, så er der tale om en eskalering i handelsstridighederne, der øger risikoen for et reelt sammenbrud. Eskalerer handelskrigen mellem USA og Kina, så vil det naturligvis også være en rigtig kedelig nyhed for de danske eksportvirksomheder.

Det bliver derfor også uhyre spændende at følge udviklingen over de kommende måneder. Eksporten har været en meget vigtigt vækstmotor i dansk økonomi. Går eksportmotoren i stå vil det betyde, at opsvinget herhjemme taber meget fart.

Det er dog i den sammenhæng vigtigt at holde fast i, at dansk økonomi generelt er rigtig solid i øjeblikket. Det skal vi være rigtig glade for, da dansk økonomi dermed er godt rustet til at imødegå en global svækkelse.

Tore Stramer

Tidligere cheføkonom i Nykredit

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.
Økonomiske analyser | 2 min

Antallet af konkurser er tilbage på niveauet før pandemien

206 aktive virksomheder gik konkurs i marts – det er et fald på 2,3% i forhold til februar. Samlet medførte konkurserne 1.544 tabte jobs. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 1 min

ECB holder renten uændret – men forventes at sænke renten i juni

ECB holdt helt som ventet renten uændret på dagens rentemøde