Foråret har gjort indhug i antallet af lejligheder til salg

Finans Danmark har netop offentliggjort tal for antallet af boliger til salg i maj 2019. Tallene viser, at der nu er 8.310 ejerlejligheder at vælge imellem på markedet.

Det er på landsplan 17% flere ejerlejligheder end i maj 2018, og vi skal tilbage til 2014 for at finde en periode med lignede udbud af ejerlejligheder. I København og Frederiksberg kommune er der tale om stigninger i udbuddet på hhv. 22 og 20% - det er noget lavere stigninger end for få måneder siden, da en overraskende stigning i antallet af solgte lejligheder i foråret har gjort indhug i udbuddet, og i de seneste måneder mindsket afstanden til udbuddet et år tidligere. I starten af året lå udbuddet bl.a. i København 40-45% over udbuddet et år tidligere.

De flere lejligheder til salg fortæller med al tydelighed, at ejerlejlighedsmarkedet i dag er et helt andet end det var for blot et år siden. Køberne står ikke længere i kø, og er man på lejlighedsjagt kan man nu tillade sig både at være mere kræsen, men også at presse sælgerne mere på prisen. Udviklingen skal dog ses i lyset af, at markedet gearer ned fra et meget højt niveau, hvor årlige prisstigninger omkring 10% længe var normen. Antallet af lejligheder til salg er godt nok øget betydeligt, og antallet af handler faldet, men der sælges fortsat fint med ejerlejligheder i de store byer og udbuddet er ikke alarmerende. I marts og april i år er der lidt overraskende solgt flere ejerlejligheder i København end samme periode et år tidligere. En måned eller to med fremgang i antallet af solgte lejligheder er dog ikke det samme, som at vi nu kan forvente, at de kommende måneder også vil overraske ligeså positivt, men stigningen vidner dog om, at det Københavnske boligmarked hverken er i krise eller gået i stå - der er fortsat stor købelyst i byen.

Man skal heller ikke gå rundt og regne med, at der ligger et dramatisk priskollaps og lurer på ejerlejlighedsmarkedet. De underliggende samfundsøkonomiske faktorer er nemlig stadigvæk meget gunstige, og holder en solid støtte under boligmarkedet. Det går godt i Danmark, indkomsterne stiger, beskæftigelsen er høj, renterne tager igen næsten usandsynlige dyk i 2019. Samtidig fortsætter indbyggertallet i de store byer med at stige og skaber dermed en lind strøm af efterspørgsel på boliger. Skiftet på ejerlejlighedsmarkedet i landets store byer er reelt, den to-cifrede prisvækst er slået af banen, men markedet er ikke sendt til tælling.

Står man lige nu og gerne vil sælge en lejlighed, eksempelvis i København, så er det selvfølgelig træls, at det ikke længere er helt så let og at priserne er faldet lidt, men man bør også minde sig selv om, at prisen på ejerlejlighederne i København, på blot en håndfuld år, er øget 80% i gennemsnit, og at mange derfor stadig har en god portion friværdi at tage med sig. Den nuværende situation med gradvist aftagende fart er faktisk en fin og imødeset udvikling efter en hård sprint, da den minimerer risikoen for kraftige prisfald.

Mira Lie Nielsen

Bolig- og formueøkonom: Rådgiver og inspirerer boligejerne - om boligfinansiering, boligpriser, prognoser og rådgivningsbudskaber om husholdningernes formue- og gældsforhold.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 4 min

Boligpriserne stiger for 2. måned i træk – vidner om særdeles modstandsdygtigt boligmarked

Boligsiden har netop offentliggjort deres markedsindeks for juli 2020.
Økonomiske analyser | 3 min

Vareeksporten steg i juni i takt med genåbningen på de europæiske eksportmarkeder

Både vareeksporten og -importen gik frem for anden måned i træk i juni, og det peger på øget aktivitet i takt med, at mange økonomier i Europa er genåbnet.
Økonomiske analyser | 2 min

Amerikansk jobvækst bremser kraftigt op … som forventet

Trods en fremgang på 1,8,mio, så er vi et stykke fra foregående måneders stigninger på hhv. knap 3 og 5 millioner nye job.