Fed sænker renten, men skuffer markedet

Mand arbejder ved bord

Federal Reserve sænkede her til aften renten, men dens signaler vil skuffe markedet

Den amerikanske centralbank sænkede på aftenens pengepolitiske møde styrringsrenten i USA med 0,25%, men pressemeddelelse og ikke mindst Fed-medlemmernes forventninger til rentesænkninger fremadrettet lever ikke op til det, markederne mener nødvendigt. Centralbanken ser ikke yderligere rentesænkninger i 2019 og 2020 – det vil være en skuffelse for mange.

Centralbanken begrunder rentenedsættelsen med usikkerhed om den økonomiske udvikling, mens den ser både jobmarked og forbruget som stærkt. Den opreviderer prognosen for væksten en smule. Med en prognose der peger på vækst omkring trend, så er det måske naturligt at centralbanken ikke ser behov for de store yderligere tilpasninger i renten. Men spørgsmålet er, om den vurdering holder?

Sidste gang Federal Reserve sænkede renten, skuffede den markedet med udmeldinger om, at denne omgang rentenedsættelse kun var en finjustering snarere end den første af en byge af rentenedsættelser. Det lader altså stadig til at være et udgangspunkt, Der sikkert vil skuffe mange igen.

Det såkaldte "Dot plot”, som viser medlemmerne af styrringsrådets forventninger til renterne de kommende år, viser, at centralbankens flertal venter at fastholde renten på nuværende niveau året ud og næste år med – det vil skuffe markedet. En stor gruppe ser gerne flere nedsættelse, men altså ikke et flertal.

Stigende inflation på det seneste kan komplicere billedet i centralbankens ledelse. Flere medlemmer har i taler lagt vægt på, at arbejdsløsheden er på rekordlavt niveau, og de vil hæfte sig ved, at inflation lader til igen at vinde terræn efter en i en periode at være faldet under målsætningen. Det kan øge spændingerne og uenighederne i centralbanken senere på året, hvor også effekterne fra handelskrigens toldforhøjelser slår igennem i priserne.

Som i juli var der to medlemmer, som stemte mod beslutningen om at sænke renten.

Frederik Engholm

Chefstrateg: Beskriver og definerer de store linjer i global økonomi og investeringsforhold. Herunder Nykredits holdning til investering, rente-, valuta- og aktiemarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Udbuddet af boliger til salg fortsætter med at stige

Boligsiden har offentliggjort deres boligudbudsstatistik for april 2024. Tallene viser et fortsat stigende udbud af både, huse, ejerlejligheder og sommerhuse til salg. Konkret er er var der ultimo april samlet set 48.674 huse, ejerlejligheder og sommerhuse til salg.
Økonomiske analyser | 2 min

USA: Solid jobvækst, men ingen bremse for lempelser

Jobvæksten i USA er stadig ganske solid. Beskæftigelsen steg med 175.000 i april mod 315.000 marts (revideret). Et stykke under forventningen på 240.000, men det meste af ”misset” ligger den offentlige sektor.
Økonomiske analyser | 2 min

Federal Reserve et stykke fra rentesænkninger

Der var selvfølgelig ingen snak om akutte rentesænkninger på dagens møde. Det har stået klart længe.