Svensk inflation fortsætter nedad – og presser Riksbanken

Den svenske forbrugerprisinflation (CPI) var 1,3% i januar – ned fra 1,8% i december. Det viser dagens tal fra det svenske statistikbureau.

Riksbankens pejlemærke for inflationen er CPIF, som svarer til CPI-indekset med fast rente. Med den definition steg forbrugerpriserne med 1,2% i januar, ned fra 1,7% i december. Inflationen i januar var noget lavere end Riksbankens og markedets forventninger, som lå omkring 1,5%, og den svenske krone blev derfor svækket en anelse.

Svensk inflation kravler dermed yderligere ned i takt med, at kapacitetspresset daler. Også inflationsforventningerne i Sverige har været nedadgående det seneste års tid. Det lægger et yderligere pres på Riksbanken, som i december hævede renten til 0% fra -0,25%, blandt andet fordi de var forhippede på at komme væk fra negativt territorie.

Riksbanken nedjusterede i sidste uge forventningen til CPIF-inflationen i 2020 fra 1,7 til 1,3%, primært som følge af udsigt til lavere energiprisstigninger. Med en tro på at inflationen vil vende tilbage til lidt under 2% i 2021, var en rentenedsættelse ikke på tale. Signalet ved Riksbankens rentemødet i sidste uge var da også, at reporenten holdes uændret de næste år.

I lyset af presset fra omverdenen og opbremsningen i det svenske kapacitetspres, er dagens inflationstal uheldige for Riksbanken. Og fortsætter den nedadgående tendens i den svenske CPIF-inflation, vil Riksbanken blive nødt til at tage sin beslutning i december om at hæve renten op til revision.

Når vi sammenholder det med vores forventninger om, at svensk økonomi går ned i gear, vurderer vi det som ret sikkert, at Riksbanken er færdig med renteforhøjelser for nu. Vi forventer, at Riksbanken fastholder reporenten gennem hele 2020, men dagens tal øger sandsynligheden for en svensk rentenedsættelse.

Troels Kromand Danielsen

Tidligere cheføkonom i Nykredit

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Udbuddet af boliger til salg fortsætter med at stige

Boligsiden har offentliggjort deres boligudbudsstatistik for april 2024. Tallene viser et fortsat stigende udbud af både, huse, ejerlejligheder og sommerhuse til salg. Konkret er er var der ultimo april samlet set 48.674 huse, ejerlejligheder og sommerhuse til salg.
Økonomiske analyser | 2 min

USA: Solid jobvækst, men ingen bremse for lempelser

Jobvæksten i USA er stadig ganske solid. Beskæftigelsen steg med 175.000 i april mod 315.000 marts (revideret). Et stykke under forventningen på 240.000, men det meste af ”misset” ligger den offentlige sektor.
Økonomiske analyser | 2 min

Federal Reserve et stykke fra rentesænkninger

Der var selvfølgelig ingen snak om akutte rentesænkninger på dagens møde. Det har stået klart længe.