37.800 ekstra lønmodtagere sidste år

Mand og kvinde kigger på ipad

Den private lønmodtagerbeskæftigelse steg med 2.300 fuldtidspersoner i december.

I den offentlige sektor gik beskæftigelsen tilbage med 2.400, så den samlede lønmodtagerbeskæftigelse var uændret. Det viser de netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.

Sidste år steg lønmodtagerbeskæftigelse dermed med 37.800 fuldtidspersoner. Den private sektor har ansat 32.800 flere lønmodtagere, mens den offentlige sektor har øget staben med 5.000 personer.

Tempoet på arbejdsmarkedet er gået lidt ned, og beskæftigelsesfremgangen har været langsommere gennem 2019 end de tidligere år under opsvinget. Og ledigheden er fladet ud. I 2017 steg beskæftigelsen med 45.000 personer og med 50.000 personer i 2018. Det er et varsel om, at væksten vil gå lidt ned i de kommende år. Virksomhederne er mere tilbageholdende med at ansætte flere, end de har været hidtil.

Ser vi fremad er der god grund til at forvente, at ansættelseslysten vil fortsætte her i 2020. Virksomhederne slår stadig mange stillinger op. Til gengæld kan effekterne af coronavirus på den korte bane komme til at påvirke udsigterne i forårsmånederne. Det er endnu for tidligt at gisne om effekterne af coronavirussen, men holdes smitten begrænset, er der formentlig udsigt til et hug til væksten her i begyndelsen af året, som vil reverseres efterfølgende.

De danske forbrugere er dog godt økonomisk polstret efter flere års økonomisk fremgang med stigende beskæftigelse og boligpriser. Det giver god rum for et øget privat forbrug, hvis eksporten skulle svigte i en periode, hvor coronavirus spøger, men indtil nu har forbrugerne dog været tilbageholdende.

Vi tror, at den globale afmatning med tiden vil smitte af på dansk økonomi, og dermed også på virksomhedernes ansættelseslyst. Men vi vurderer, at væksten i de kommende år vil være stærk nok til at kunne løfte lønmodtagerbeskæftigelsen. Bare ikke i helt så højt et tempo som hidtil.

Troels Kromand Danielsen

Tidligere cheføkonom i Nykredit

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Udbuddet af boliger til salg fortsætter med at stige

Boligsiden har offentliggjort deres boligudbudsstatistik for april 2024. Tallene viser et fortsat stigende udbud af både, huse, ejerlejligheder og sommerhuse til salg. Konkret er er var der ultimo april samlet set 48.674 huse, ejerlejligheder og sommerhuse til salg.
Økonomiske analyser | 2 min

USA: Solid jobvækst, men ingen bremse for lempelser

Jobvæksten i USA er stadig ganske solid. Beskæftigelsen steg med 175.000 i april mod 315.000 marts (revideret). Et stykke under forventningen på 240.000, men det meste af ”misset” ligger den offentlige sektor.
Økonomiske analyser | 2 min

Federal Reserve et stykke fra rentesænkninger

Der var selvfølgelig ingen snak om akutte rentesænkninger på dagens møde. Det har stået klart længe.