Boligpriserne fortsætter stigningen – huse mere end lejligheder

Lejligheder med altaner

Huspriserne er nu steget mere end lejlighedspriserne i mere end et år i træk.

December 2019 blev således den trettende måned i træk, hvor priserne på enfamiliehuse steg mere end på ejerlejligheder, når man måler prisudviklingen i forhold til samme måned året før. På landsplan var den årlige prisstigning på huse i december på 3,1%, mens prisen på ejerlejligheder er steget med 1,7% i løbet af det seneste år.

Huspriserne har mere fart på end ejerlejlighedspriserne, fordi der handles huse i et omfang, der ikke er set siden 2004-2006, hvor der var uset heftig aktivitet på boligmarkedet. Samtidig er farten på ejerlejlighedsmarkedet aftaget, og køberne på dét marked er blevet mere kræsne og kræver større prisafslag. Derfor har der altså nu i lidt over et år været større prisstigninger til husejerne end til ejerlejlighedsejerne.

I otte år har vi set flere og flere huse skifte ejer og huspriser, som stiger - at det kan blive ved, skyldes en hel buket af positive økonomiske faktorer. Det går endnu godt i dansk økonomi, rigtig mange danskere er i arbejde, og samtidig har rentefald på rentefald skubbet finansieringsomkostningerne ved huskøb ned mod det laveste niveau nogensinde. På den baggrund forventer vi, at den nuværende situation med huspriser, som har mere fart på end ejerlejlighedspriserne, også vil præge 2020. Men afstanden mellem prisudviklingen på huse og på ejerlejligheder er mindsket betydeligt det seneste halve års tid, fordi ejerlejlighedsmarkedet har genvundet noget fart.

Ejerlejlighedsmarkedet kom i 2019 svagt fra start med dalende antal handler og faldende priser, men det kraftige rentefald hen over sommeren 2019 fik vendt den udvikling. I kølvandet på rentefaldet i sommer gassede ejerlejlighedsmarkedet i de store byer op, og de flere handler fik vendt en ellers vigende prisudvikling til ny prisfremgang. Siden august 2019 har der hver måned været prisfremgang, sammenlignet med samme måned året før, og den udvikling er fortsat ind i 2020. Med de rentefald som vi i de her dage ser som reaktion på spredningen af Coronavirus i Europa, så er vejen banet for, at den nuværende højere handelsaktivitet fortsætter det kommende år, og vil være med til at understøtte stigende priser på ejerlejligheder i 2020.

For 2020 forventer vi en stigning på 2,1% i ejerlejlighedspriserne på landsplan, hvilket er lidt under vores forventning til huspriserne, som vi vurderer vil stige omtrent 2,9% i år. I 2019 steg ejerlejlighedspriserne blot 0,3%, mens huspriserne steg 2,9%.

Siden 2012, hvor boligpriserne begyndte at stige på landsplan, er huspriserne i gennemsnit steget ca. 30%, mens ejerlejlighedspriserne på landsplan i gennemsnit er steget med ca. 60%.

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom: Rådgiver og inspirerer boligejerne om boligfinansiering, boligpriser og udviklingen på boligmarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.