Corona har bremset boligmarkedet

Boligsiden har netop offentliggjort tal for antallet af bolighandler i april 2020. Tallene viser et fald i salget af huse og ejerlejligheder, mens salget af sommerhuse er øget markant.

Tallene viser, at der i april 2020 blev solgt 3.600 huse, hvilket er 19% færre end i april 2019. For ejerlejligheder er der tale om et fald på 31% i salget i 2020 sammenlignet med april 2019. I april 2020 blev der således solgt 1.085 ejerlejligheder mod 1.567 i april 2019.

Salget af sommerhuse er omvendt øget markant gennem coronakrisen, og der blev i april solgt hele 1.291 sommerhuse, hvilket er 41% flere end i april 2019. Det er det største sommerhussalg på en måned i den tid, Boligsiden har opgjort handelstal.

Corona har fået boligsalget til at bremse, og det kan vi nu tydeligt se i tallene. På kort tid er salget af helårsboliger slået 5 år tilbage, og vil skal derfor tilbage til 2014 for at finde lavere hussalg i en april måned end i år.

Når samfundet delvist har været lukket og livet, som vi kender det, sat på hold, så er det naturligt, at et boligkøb også skrinlægges for en periode. Det er dog også vigtigt at påpege, at boligmarkedet ikke står stille - der handles fortsat boliger og både hus- og ejerlejlighedssalget ligger i dag markant højere end det gjorde i efterdønningerne af finanskrisen. Boligsiden har været så flinke at offentliggøre boligsalget opgjort på ugebasis, og derfra ved vi, at april startede med meget lavt salg i de første uger af måneden, men at både hus- og ejerlejlighedssalget har taget et hop op i slutningen af april. Det kan være tegn på, at boligsalget allerede er ved at træde på speederen igen.

Vi forventer dog fortsat et fald i antallet af hus- og ejerlejlighedshandler i 2. kvartal i sammenligning med 1. kvartal 2020, som vil medvirke til, at priserne på hhv. huse og ejerlejligheder på landsplan vil falde med 4% og 5% i 2020. Allerede fra 2021 forventer vi, at boligpriserne vil begynde genopretningen mod niveauet fra før coronakrisen og dermed, at vi igen vil se boligpriser, som stiger.

Sommerhussalget er flyvende

Corona har givet danskerne endnu større appetit på at købe sommerhus, og i april blev der solgt det højeste antal sommerhuse i al den tid, Boligsiden har opgjort tallene. Fra andre kilder ved vi, at vi skal tilbage til 2004-2006 for at finde noget tilsvarende. Sommeren står for døren, og selvom det måske bliver muligt at rejse til de traditionelle sydeuropæiske feriedestinationer, så vil det ikke blive samme frie oplevelse på charterferien, hvor restauranter og poolfaciliteter måske kan have begrænset adgang. Har man et sommerhus, så har man tryghed for, hvor ferierne kan holdes i mange år frem, og i lyset af en lang årrække med fremgang i dansk økonomi og markant faldende renter samt forbedrede lånemuligheder i sommerhuset, så er danske sommerhuse i dag fortsat billige.

Lave sommerhuspriser, solide opsparinger og gode lånemuligheder giver rigtig mange danskere mulighed for at blive sommerhusejere. For tiden oplever vi også mange, som gerne vil købe sommerhuset med venner eller familie, hvilket også er en fin måde at holde omkostningen ved ejerskabet nede. Vi forventer, at det høje salg vil medvirke til sommerhuspriser, der stiger godt 4% i 2020.

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom: Rådgiver og inspirerer boligejerne om boligfinansiering, boligpriser og udviklingen på boligmarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 4 min

Ny rekord i beskæftigelsen i september

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg for 8. måned i træk i september - hele 13.000 personer kom i job
Økonomiske analyser | 4 min

Danskernes adfærd er stort set uændret efter genindførslen af coronapasset

Statsministeren indkaldte til pressemøde om coronasituationen d. 8. november og opfordrede på ny danskerne til at lade sig vaccinere.
Økonomiske analyser | 4 min

Antallet af bolighandler falder markant i landets dyreste områder- kreditregler er begyndt at stramme

Boligsiden har netop offentliggjort deres handelstal for oktober 2021.