Erhvervstilliden stabiliseret i maj – men coronaudbruddet presser stadig forretningsklimaet

Kollegaer på kontor der snakker

Blødningen i erhvervstilliden er stoppet i maj. Erhvervenes konjunkturindikatorer gik frem fra 50,5 til 51,3 i maj fra april.

Færre virksomheder mener, at de er i fare for at måtte afvikles i de kommende måneder som følge af coronaudbruddet. Men coronaudbruddet presser stadig forretningsklimaet, og erhvervstilliden er stadig på et meget lavt niveau.

Det er især detailerhvervene, som med tilladelsen til at åbne af butikkerne i storcentre d. 11. maj, ser lysere på tingene i maj. Vi så også en fremgang i forbrugernes tillid i maj, og dankort-data fra Danske Bank viser også et øget forbrug i detailbutikker efter genåbningen. Det har smittet af på detailerhvervenes humør.

Også i byggeriet er stemningen gået lidt frem, mens industrien og serviceerhverv går lidt tilbage. Industrien lider under, at produktionen ganske vist kan fortsætte, men ordrebøgerne tyndes af mangel på nye ordre. Og en lang række serviceerhverv er stadig underlagt begrænsninger, der hindrer forretningsmulighederne.

Der er behov for hjælp også efter 8. juli
Regeringens ekspertgruppe nedkom i går med sin anbefaling til næste skridt for hjælpepakkerne. Gruppens overordnede betragtning er, at hjælpepakkerne, herunder lønkompensationen og kompensationen for faste udgifter, bør stoppe, når hjælpepakkerne udløber 8. juni, dog med gradvis udfasning under visse betingelser. Den umiddelbare politiske reaktion er, at hjælpen bør fortsætte lidt endnu, og finansministeren luftede, at lønkompensationen kan fortsætte indtil august.

Det er forståeligt nok, at man gerne vil vende tilbage til en ”normal” dynamik, hvor usunde virksomheder ikke lever på støtte. Og eksportgruppen påpeger også en række uheldige elementer i pakkerne. Men det forekommer lidt vel hurtigt at virksomhederne kan stå på egne ben til sommer. Mange virksomheder vil have behov for en håndsrækning lidt endnu. Det dræber næppe megen langsigtet vækst/velstand, at man holder hånden under nogle få usunde virksomheder et par måneder endnu.

Troels Kromand Danielsen

Tidligere cheføkonom i Nykredit

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Overraskende stor stigning i ejerlejlighedspriserne i april - og især i København

Boligsiden har offentliggjort deres boligprisstatistik for april 2024. Tallene viser stigende priser på både huse, ejerlejligheder og sommerhuse. Den seneste måned er huspriserne således steget 1,3%, ejerlejlighederne med 1,4% og sommerhuse med 2,7%.
Økonomiske analyser | 1 min

Kedelig læsning her til morgen – industriproduktionen i markant fald i marts

Dansk industriproduktion faldt med 5,2% i marts. Faldet er drevet af både medicinalindustrien og resten af industrivirksomhederne.
Økonomiske analyser | 3 min

Udbuddet af boliger til salg fortsætter med at stige

Boligsiden har offentliggjort deres boligudbudsstatistik for april 2024. Tallene viser et fortsat stigende udbud af både, huse, ejerlejligheder og sommerhuse til salg. Konkret er er var der ultimo april samlet set 48.674 huse, ejerlejligheder og sommerhuse til salg.