*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Økonomiske analyser | 2 min

Antallet af bolighandler fortsatte op i maj - prisfald og fornyet optimisme har lokket boligkøberne ud af busken

Boligsiden har offentliggjort tal for antallet af bolighandler i maj. Tallene viser, at der i maj 2023 blev solgt 7.360 boliger mod 6.045 i april. Boligsalget er generelt øget, som 2023 er skredet frem.

Med stigningen i maj er antallet af bolighandler tæt på niveauet i maj sidste år, men det ligger dog fortsat langt fra handelsomfanget i både 2020 og 2021 - vi skal tilbage til 2015/2016 for at genfinde lignende handelsomfang som lige nu. Der er handelsfremgang for både huse, ejerlejligheder og sommerhuse i maj. Det er normalt at se antallet af bolighandler stige med temperaturerne udenfor, men selv efter sæsonkorrektion er der pæn fremgang i både hus- og sommerhus-salget fra april til maj. Således steg hussalget og sommerhussalget med hhv. 3,8% og 2,2% fra april til maj.

Der er efter sæsonkorrektion omvendt en lille tilbagegang på 1,4% i salget af ejerlejligheder i maj, men det skal man ikke lægge for meget i.  Det er et symptom på, at vi lige har været igennem fem måneder med uafbrudt og markant fremgang i ejerlejlighedssalget, hvor et opsparet købsbehov er blevet forløst, og derfor, at vi nu ser ind i en periode, hvor handlerne overordnet har pil op, men hvor fremgangen er ikke ligeså stærk og enkelte måneder med små fald vil forekomme. Siden november, hvor lejlighedsmarkedet nærmest stod stille er salget (efter sæsonkorrektion) steget med hele 70% (fra 773 i november 2022 til 1.319 i maj 2023).

Danskerne er igen klar til boligkøb og præget af fornyet optimisme ovenpå granatchokket efter renteeksplosionen, som særlig lammede boligmarkedet i efteråret 2022. Antallet af bolighandler er gradvist øget måned for måned i 2023, og selvom det fortsat ligger betydeligt lavere end for et par år siden, er det et tegn på, at danskerne har fornyet mod på at tage en af livets store personlige og økonomiske beslutninger, som det at købe bolig nu engang er. Det kan godt være, at økonomien ikke klarer sig helt så godt som for to år siden, men det går en del bedre, end vi forventede, at det ville se ud på nuværende tidspunkt.

En del ting er da også en del lysere nu i sammenligning med efterårets varsler. Dansk økonomi ser ud til, at undgå den økonomiske krise, som ellers for ikke så lang tid syntes at kunne anes forude. Tal for beskæftigelsen viser fortsat fremgang, mange danskere har udsigt til de højeste lønstigninger i mere end et årti, og inflationen rasler ned. Samtidig er restancerne fortsat lave, og boligrenterne synes at have toppet. I næsten et halvt år har renterne på det toneangivende 30-årige realkreditlån ligget nogenlunde stabilt på fem procent. Huspriserne er faldet cirka ti procent på landsplan, og energipriserne er igen kommet ned på normale niveauer. Så der er virkelig noget til at bakke optimismen op, og det er som om, at normaliteten i det nye er ved at indfinde sig, og det kan også være medvirkende til, at flere springer ud i det og køber det nye hus, som de har gået og drømt om hen over vinteren.

Vi forventer, at antallet af bolighandler fortsat vil have pil op gennem 2023, men også at farten, hvormed de stiger, er aftagende, som niveauet øges.

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom og chefanalytiker

Rådgiver og inspirerer boligejerne - om boligfinansiering, boligpriser, prognoser og rådgivningsbudskaber om husholdningernes formue- og gældsforhold.

Relaterede Artikler