
Hasteindkøb af ejerlejligheder fortsætter i København
Boligsiden har offentliggjort handelstal for august. Der er handelsfremgang for både huse, ejerlejligheder og sommerhuse, og umiddelbart stiger salget af ejerlejligheder igen ret markant fra 1.229 i juli til 1.434.

August er normalt en måned med mange lejlighedssalg og hvor bl.a. flere forældrekøb i forbindelse med studiestart foretages. Når der derfor tages højde for normale sæsonbevægelser, så faldt antallet af solgte ejerlejligheder på landsplan en spids og med 0,7% fra juli til august. Dog ikke i København, hvor der også efter sæsonkorrektion fortsat er solid fremgang på 6,3% i antallet af handler i august. I København skal vi tilbage til foråret 2021 for at finde en måned med flere handler end i august 2023. Omvendt var der lidt færre handler i Aarhus i august, end det er typisk for sæsonen.
Salget af ejerlejligheder har haft stigende tendens siden november 2022, hvor der kun blev solgt 774 ejerlejligheder – og det er især København som trækker fremgangen.
Købere vil sikre sig lav boligskat mange år frem
Ejerlejlighedspriserne er faldet, og det lavere prisniveau har naturligvis lokket flere købere frem, men det kan ikke være hele forklaringen på, at vi for tiden ser en regulær opblomstring på ejerlejlighedsmarkedet, og heller ikke, at det især er København som trækker fremgangen. Antallet af solgte lejligheder i København er i dag på niveau med starten af 2022, og altså inden renterne for alvor steg.
Danskerne hasteindkøber tilsyneladende ejerlejligheder, og har man lang tidshorisont i boligen, så kan der faktisk også være mange penge at spare i budgettet ved at købe nu. Vi står og ser lige ind i, at boligskatten på ejerlejligheder stiger betragteligt fra nytår, men køber man inden da, er man sikret en såkaldt skatterabat. Så kan man slippe for at betale den stigning i boligskatten, som overgangen til de nye boligskatteregler vil medføre. Det vil ikke være unormalt med skatterabatter på 5.000- 15.000 kr. årligt ved køb inden årsskiftet, og sådanne besparelser får køberne til at slå til nu. Vi forventer, at netop overgangen til de nye boligskatteregler vil betyde prisfald på ejerlejligheder i 2024, men lige nu vejer det altså tungere for køberne at sikre sig en skatterabat i stedet for at vente på et pris- og rentefald.
Man bør naturligvis fortsat købe en bolig for at dække et boligbehov og ikke udelukkende fordi man potentielt kan spare noget skat i en række år. Men er man i markedet og har en lang tidshorisont som rækker ud over en håndfuld år, så kan det give mening at sikre sig en skatterabat på en ny bolig.
Fremgangen er så stærk, at priserne stiger
Der sættes samtidig fortsat færre ejerlejligheder til salg end normalt, og det har især i København medført et udbud af lejligheder til salg som er meget lavt. Det lave udbud er sammen med den nuværende høje efterspørgsel med til at skubbe priserne op. Ejerlejlighedspriserne er over de seneste fire måneder steget 2,3% på landsplan, mens de i København er steget med 3,6%. Det svarer til, at en 80m2 gennemsnitlig ejerlejlighed i København koster 132.000 kr. mere end for få måneder siden. Priserne på ejerlejligheder nåede på landsplan at falde 8% inden de nuværende prisstigninger satte ind. I København nåede priserne på ejerlejligheder at falde 12% inden de nuværende prisstigninger satte ind.
Fremgangen stopper ved årsskiftet
Den nuværende opblomstring på ejerlejlighedsmarkedet, mener vi er kortvarig. Hasteindkøbene får sin naturlige afslutning ved årsskiftet, og vi forventer både færre salg og faldende ejerlejlighedspriser, når vi kommer ind i 2024. Udbuddet af ejerlejligheder til salg er dog faldet kraftigt siden årsskiftet, hvilket vil være med til at holde hånden under lejlighedspriserne og mindske prisfaldet.

Relaterede Artikler

Federal Reserve holder renten fast og kortene til kroppen

Industriproduktionen faldt i marts, samlet set et kedelig første kvartal
