*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Økonomiske analyser | 2 min

Endnu en måned med prisstigninger over hele linjen

Boligsiden har netop offentliggjort deres boligprisstatistik for september. Tallene er positiv læsning og der på landsplan er prisfremgang for både huse, ejerlejligheder og sommerhuse fra august til september- både i de rene tal og når tallene renses for sæsonens betydning.

I september steg salgspriserne på huse med 0,9%, ejerlejligheder steg med 1,5% mens de prisen på de solgte sommerhuse steg med 1,1% (efter sæsonkorrektion). Der er dermed tale om store månedlige prisstigninger og vi skal faktisk helt tilbage til forsommeren 2021 for at finde måneder hvor der har været større prisstigninger på huse og lejligheder.

Hovedstaden og Sjælland i førertrøjen

Store dele af 2022 var præget af prisfald på boligmarkedet, men siden foråret i år har der været prisfremgang for både huse og lejligheder. Dykker man ned i tallene, og ser på hvilke dele af landet som har trukket huspriserne på landsplan op de senere måneder, så er det især i Københavnsområdet og store dele af det øvrige Sjælland, at huspriserne stiger mest, mens der er tale om fortsatte prisfald og generelt kun meget små prisstigninger at finde i det jyske og på Fyn.

De seneste års udvikling på boligmarkedet fortæller med al tydelighed, at priserne i Hovedstadsområdet og dele af Sjælland er mere volatile end på resten af boligmarkedet. Det er der købere og sælgere reagerer først, der hvor priserne stiger mest og der priserne også faldt mest efter rentestigningerne. Den nuværende prisfremgang fortæller samtidig, at folk i Hovedstadsområdet og dele af Sjælland er villige til at bruge en større del af deres indkomst på boligen end det tilsyneladende er tilfældet andre steder i landet.

Det kan virke kontraintuitivt, at prisfremgangen igen trækkes af udviklingen på Sjælland hvor vi også så den stærkeste prisfremgang under pandemien og hvor priserne mange steder allerede er høje. For prisfaldene igennem 2022 var slet ikke store nok til at opveje omkostningerne ved de højere renter. Men de familier, som køber nu, er nok ikke førstegangskøbere, men har formentlig friværdi fra tidligere bolig med sig, og har måske ovenikøbet opsagt en fastforrentet realkreditlån med lav rente og også derigennem fået en stor sum penge med sig til det nye boligkøb.

Prisstigninger breder sig som ringe i vand

Samtidig er stigende og høj aktivitet på ejerlejlighedsmarkedet i København positivet for priserne på villavejene i ringe rundt om hovedstaden- familier der sælger en lejlighed har det med at flytte i et hus i omegnen og med masser af penge på lommen fra et godt salg, så virker det som ringe i vand på huspriserne.

For fremgangen på ejerlejlighedsmarkedet på landsplan er i endnu højere grad trukket af prisfremgangen i København hvor kraftigt stigende aktivitet har barberet udbuddet af lejligheder til salg ned og salgspriserne op. Det lader til, at købere af ejerlejligheder slår til nu for at sikre sig en skatterabat inde boligskatterne på netop lejligheder står til at stige markant ved køb efter 2023. Og det er primært i København , at denne form for ”hasteindkøb” ses- i Aarhus er priserne ifølge Boligsiden faldet de seneste måneder.

Salget af ejerlejligheder i København udgør knap 40% af det samlede salg, og derfor spiller udviklingen i Københavnsområdet altid en afgørende rolle for det samlede ejerlejlighedsmarked.

Der er risici under overfladen…

Fremgangen kan dog vise sig at være kortvarig, hvis handlerne er drevet af købere med et ønske om at handle inden nytår for at sikre sig en skatterabat ved overgangen til det nye boligskattesystem efter nytår. Derfor forventer vi, at priserne på ejerlejligheder vil falde i 2024 som følge af de nye boligskatteregler da højere boligskat betyder højere faste udgifter på den pågældende bolig og derfor strækker købernes indkomst ikke til at købe for helt så meget som i dag.

Fakta om Boligsidens tal

I september steg huspriserne 0,6%, mens prisen på ejerlejligheder steg 1,2%. Det er normalt, at boligpriserne daler fra sensommeren og året ud, så efter sæsonkorrektion, er der tale om lidt større prisstigninger på hhv. huse og lejligheder på 0,9% og 1,5% i august.

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom: Rådgiver og inspirerer boligejerne om boligfinansiering, boligpriser og udviklingen på boligmarkedet.

Relaterede Artikler