*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Økonomiske analyser | 2 min

Teknisk recession har ikke været nok til at kue beskæftigelsen

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen i oktober, hvor yderligere 1300 personer kom i job. I oktober var der således 3.003.200 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.

Det er slet og ret en fremragende nyhed. Ikke mindst i lyset af, at aktiviteten ser ud til at vige i øjeblikket. Fornyeligt pegede nationalregnskabet på, at dansk økonomi skrumpede med 0,9% i andet kvartal og 0,1% i tredje kvartal. Så økonomien er i teknisk recession. Dagens måling sætter dog en tyk streg under, at det endnu ikke har ramt arbejdsmarkedet. Og man dykker med lidt ned i BNP-tallene, så kan den tekniske recession da også meget nemt skyldes tekniske og midlertidige forhold.

Den positive udvikling afspejler, at både den indenlandske og udenlandske efterspørgsel har været bedre end frygtet. Særligt har medicinalindustrien kronede dage i øjeblikket. Det kræver lidt flere hænder. Samtidig er der også tegn på, at den indenlandske efterspørgsel har det bedre end ventet. Det seneste nationalregnskab for 3. kvartal 2023 pegede på stigende privatforbrug. Og ser vi fremad, så bør stigende lønninger og lav inflation give danskerne lidt ekstra luft i budgettet – og dermed kan privatforbruget bidrage yderligere til den samlede efterspørgsel. 

Generelt er udsigterne fortsat relativt gode. Der er i øjeblikket ikke grund til at vente større fald i beskæftigelsen. Men udviklingen bliver formentlig mere træg fremadrettet. Det afspejler, at beskæftigelsen har det med at reagere med en vis forsinkelse. Fx vil den produktionsnedgang, som vi har set i industrien eksklusive medicinalproduktionen, først med forsinkelse betyde færre ansatte.

Nykredits bedste bud er, at beskæftigelsen kommer til at flade ud i det nye år. Men vi ser altså ikke et decideret fald, som det mest sandsynlige.

Palle Sørensen

Cheføkonom: Beskriver og definerer de store linjer i dansk økonomi. Nykredits cheføkonom er en aktiv stemme i samfundsdebatten ligesom cheføkonomen forholder sig til politiske rammebetingelser.

Relaterede Artikler