*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Dansk økonomi
Artikel Økonomiske analyser | 2 min

Endnu et fald i inflationen

Dansk inflation landede på 1,3% i september. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik. Til sammenligning landede inflationen på 1,4% i august.

Fra august til september faldt priserne med 0,3%, og selvom prisniveauet generelt også faldt fra august til september sidste år, så var det altså nok til at presse inflationsniveauet lidt ned. Det er fx lavere benzin- og elektricitetspriser, der har været medvirkende til prisfaldet. Målingen er en tand bedre end vi forventede i Nykredit.

Prispresset i Danmark er generelt lavt. Ser vi fx på resten af Europa, så er de først lige kommet under 2%. Der har vi været længe. En af årsagerne er den relativt beskedne intervention fra de danske politikere, da inflationskrisen var på sit højeste. I mange andre lande lod man ikke priserne ramme forbrugerne med det samme, og det betyder, at prisstigningerne hænger ved i længere tid.

For de danske forbrugere er der tale om endnu en fantastisk inflationsmåling. Lønningerne i det private stiger fortsat i et langt højere tempo end priserne, og nu er de offentlige lønninger også kommet op i gear.

Selvom vi forventer højere inflation frem mod årsskiftet, så er der ingen grund til panik. På den anden side af nytår forventes inflationen nemlig at falde igen, og samtidig når inflationen ikke niveauer, der på nogen måde er faretruende for de danske husholdninger, der formentlig vil opleve at deres indtægter stiger markant hurtigere end priserne de kommende år.

Palle Sørensen

Cheføkonom: Beskriver og definerer de store linjer i dansk økonomi. Nykredits cheføkonom er en aktiv stemme i samfundsdebatten ligesom cheføkonomen forholder sig til politiske rammebetingelser.

Relaterede Artikler