*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Økonomisk analyse
Artikel Økonomiske analyser | 3 min

Inflationen tikkede som ventet lidt op i oktober

Dansk inflation landede på 1,6% i oktober. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik. Til sammenligning landede inflationen på 1,3% i september.

Stigningen i den årlige inflation svarer til, at priserne steg med 0,6% fra september til oktober. Det skyldes prisstigninger på bl.a. elektrcitet, brændstof og leje af sommerhus.

Selv med stigningen i inflationen, så er der ingen ko på isen for de danske lønmodtagere. I det private erhvervsliv stiger lønningerne i underkanten af 5%, så købekraften stiger fortsat i et hastigt tempo. Samtidig er købekraftstabet fra inflationskrisen genoprettet for de fleste privatansatte lønmodtagere.

Generelt er inflationspresset i Danmark lavt. For selvom lønningerne stiger et i relativt højt tempo og dermed at priserne på tjenester stiger et ret betydeligt tempo, så er det altså ikke nok til at presse den samlede inflation op. Priserne på varer stiger i et markant lavere tempo.

Og ser vi fremad er billedet lidt det samme. Tjenesteinflationen ventes at være moderat forhøjet den kommende tid, men på grund af manglende prispres fra varer, så ventes inflationen generelt at ligge under 2% i 2025. På den helt korte bane så ventes inflationen dog at stige frem mod december – men det skyldes ikke en forværring af prispresset, men blot en gunstig prisudvikling i slutningen af sidste år.

Palle Sørensen

Cheføkonom i Nykredit

Beskriver og definerer de store linjer i dansk økonomi. Nykredits cheføkonom er en aktiv stemme i samfundsdebatten ligesom cheføkonomen forholder sig til politiske rammebetingelser.

Relaterede Artikler