Lønningerne stadigvæk under kontrol

Pengekrukke med mønter ligger ned

Lønninger på DA-området steg med 3,5% (år-til-år) i 3. kvartal i år. Det viser netop offentliggjort tal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Til sammenligning var de årlige stigningstakter 3,4% i andet kvartal og 3,8% i første kvartal. Dagens tal er kun for DA-området (herunder byggeri, industri og service), og vi får ikke tal fra hele arbejdsmarkedet i øjeblikket, da Danmarks Statistik ikke har udgivet lønstatistik siden 3. kvartal sidste år. På arbejdsmarkedet som helhed, er lønstigningerne formentlig mere beherskede bl.a. på grund af lavere lønstigningstakter blandt offentligt ansatte.

Løntallene får stor opmærksomhed blandt økonomer i øjeblikket, da det rekordstore pres på arbejdsmarkedet i kombination med historisk høj inflation kan skabe en såkaldt løn-pris spiral, hvor store lønstigninger skaber yderligere inflation, som så igen skaber yderligere lønpres, osv. Fx har Nationalbanken fornyeligt anbefalet, at finanspolitikken strammes markant selv om de selv forventer, at lønudviklingen bliver overskuelig, dansk økonomi går i recession og inflationen relativt hurtigt vender tilbage til mere vante niveauer. Man er således villig til at gøre krisen dybere for at minimere risikoen for en skadelig løn-prisspiralen.

Dagens tal giver lidt ro i maven. Lønstigningstakten på DA-området er fortsat inden for skiven i forhold til at få inflationen ned inden for de næste par år. Og dagens tal er markant mere opløftende end i fx USA, hvor lønstigningstakterne nærmer sig 7%.

Det helt store fokuspunkt er næste års overenskomstforhandlinger. For hvor meget vil fagforeningerne kæmpe for, at danske lønmodtagere kompenseres for den historiske udhuling af købekraften? I Nykredit venter vi lidt højere lønstigningstakter de kommende år, men ikke nok til at udvikle store ubalancer eller for alvor skubbe til inflationen. Vi tror, at inflationen vil være faldet betydeligt samt at dansk økonomi er ramt af recession i foråret næste år – det er forhold, der normalt lægger en dæmper på lønpresset. Men risikoen er naturligvis til stede

Palle Sørensen

Palle Sørensen

Cheføkonom: Beskriver og definerer de store linjer i dansk økonomi. Nykredits cheføkonom er en aktiv stemme i samfundsdebatten ligesom cheføkonomen forholder sig til politiske rammebetingelser.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.