Lønningerne stadigvæk under kontrol

Lønninger på DA-området steg med 3,5% (år-til-år) i 3. kvartal i år. Det viser netop offentliggjort tal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Til sammenligning var de årlige stigningstakter 3,4% i andet kvartal og 3,8% i første kvartal. Dagens tal er kun for DA-området (herunder byggeri, industri og service), og vi får ikke tal fra hele arbejdsmarkedet i øjeblikket, da Danmarks Statistik ikke har udgivet lønstatistik siden 3. kvartal sidste år. På arbejdsmarkedet som helhed, er lønstigningerne formentlig mere beherskede bl.a. på grund af lavere lønstigningstakter blandt offentligt ansatte.

Løntallene får stor opmærksomhed blandt økonomer i øjeblikket, da det rekordstore pres på arbejdsmarkedet i kombination med historisk høj inflation kan skabe en såkaldt løn-pris spiral, hvor store lønstigninger skaber yderligere inflation, som så igen skaber yderligere lønpres, osv. Fx har Nationalbanken fornyeligt anbefalet, at finanspolitikken strammes markant selv om de selv forventer, at lønudviklingen bliver overskuelig, dansk økonomi går i recession og inflationen relativt hurtigt vender tilbage til mere vante niveauer. Man er således villig til at gøre krisen dybere for at minimere risikoen for en skadelig løn-prisspiralen.

Dagens tal giver lidt ro i maven. Lønstigningstakten på DA-området er fortsat inden for skiven i forhold til at få inflationen ned inden for de næste par år. Og dagens tal er markant mere opløftende end i fx USA, hvor lønstigningstakterne nærmer sig 7%.

Det helt store fokuspunkt er næste års overenskomstforhandlinger. For hvor meget vil fagforeningerne kæmpe for, at danske lønmodtagere kompenseres for den historiske udhuling af købekraften? I Nykredit venter vi lidt højere lønstigningstakter de kommende år, men ikke nok til at udvikle store ubalancer eller for alvor skubbe til inflationen. Vi tror, at inflationen vil være faldet betydeligt samt at dansk økonomi er ramt af recession i foråret næste år – det er forhold, der normalt lægger en dæmper på lønpresset. Men risikoen er naturligvis til stede

Palle Sørensen

Cheføkonom: Beskriver og definerer de store linjer i dansk økonomi. Nykredits cheføkonom er en aktiv stemme i samfundsdebatten ligesom cheføkonomen forholder sig til politiske rammebetingelser.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 2 min

Presset på kronen fortsætter – udvidelsen af rentespændet til eurozonen var ikke nok til at svække kronen betydeligt

Nationalbanken måtte igen intervenere i valutamarkedet i november.
Økonomiske analyser | 4 min

USA’s jobmarked kører videre i overnormalt gear

263.000 flere beskæftigede kom der til i USA i november - en del over forventningen blandt analytikere på 200.000, men stort set som i oktober, hvor der blev skabt 261.000 job.
Økonomiske analyser | 4 min

Udbuddet af boliger til salg banker videre

Udbuddet stiger i alle regioner, men det er i Hovedstadsregionen, at udbuddet stiger hurtigst og også der, hvor vi nu ser priserne falde mest.