Udbuddet af boliger til salg stiger - især i Hovedstaden brager salgsopstillingerne frem

Udsigt over Københavns hustage

Boligsiden har denne morgen offentliggjort udbudstal primo oktober 2022. Tallene viser, at udbuddet at boliger til salg igen er øget markant den seneste måned, og at antallet af huse og ejerlejligheder udbudt til salg pt ligger betydeligt højere end for 1 år siden.

For huse er der på landsplan 30.261 til salg på markedet, og der er tale om en stigning på 23% det seneste år. Især er udbuddet af huse til salg i Region Hovedstaden er øget massivt de seneste måneder og ligger nu hele 74% højere end for et år siden. Antallet af ejerlejligheder udbudt til salg er også øget meget markant og der er nu 8.403 lejligheder til salg, hvilket svarer til en stigning på 38% i sammenligning med for et år siden. Antallet af sommerhuse til salg går mod strømmen og er fortsat faldende og ligger meget lavt på 4.761 sommerhuse på markedet- det er 3,5% lavere end for et år siden.

Færre bolighandler medfører højere udbud

Boliger sælges ikke længere som varmt brød hos bageren, og når der fortsat er mange, som sætter deres boliger til salg, så øges udbuddet. Og det øges markant i disse måneder. Danskernes lyst og evne til boligkøb presses fra mange sider- af de højere renter, som gør det dyrere at låne penge, men privatøkonomien udfordres også af den høje inflation og de massive stigninger i omkostningerne til at opvarme vores boliger, tænde ovnen eller tørretumbleren. Boligmarkedet rammes negativt fra mange sider og det har sendt danskernes lyst til at købe bolig ved det nuværende prisniveau ned. Boligpriserne fortsat nemlig fortsat høje og har endnu ikke justeret sig til den nye samfundsøkonomiske virkelighed, som presser boligkøberne.

Boligmarkedet i de dyreste områder rammes hårdest

Det er især i de dyreste dele af boligmarkedet omkring Hovedstaden og på Sjælland samt på ejerlejlighedsmarkedet, at udbuddet har taget kæmpe spring op i sammenligning med for et år siden. I de dyreste områder var boligudbuddet flere steder historisk lavt for et år siden, men det er også der hvor budgettet hos boligkøberne i forvejen ofte har været presset til det yderste, og når så renterne stiger, så falder rigtig mange fra. Der er samtidig skrappere kreditvilkår i Hovedstadsområdet og Aarhus Kommune, som også efter rentestigningerne rammer boligkøberne der, og derudover så synes boligmarkedet omkring København og ejerlejlighedsmarkedet i de større byer at være et lidt mere spekulativt marked, hvorfor udsigten til prisfald også kan være det, som afholder nogle fra at købe bolig netop nu. Vest for Storebælt er opbremsningen på boligmarkedet og stigningen i udbuddet knap så kraftig. Vi forventer, at det højere udbud og færre handler vil medvirke til faldende priser hen over det kommende halvandet års tid- vi forventer de største prisfald i de dyreste områder omkring Hovedstaden, men prisfald vil kunne opleves i langt størstedelen af landet og på tværs af boligtyper.  

Sommer huse mod strømmen- endnu

Udbuddet af sommerhuse går mod strømmen og ligger fortsat meget meget lavt, selvom antallet af handler skam også er aftaget på det marked. Det vedvarede lave udbud vidner om, at meget få danskere sommerhusejere er tvunget ud i at sælge, og selvom man potentielt fortsat kan få en god pris fpr det, så finder de større værdi i at eje huset. Udlejningsmulighederne er fortsat også meget gunstige og kan give en særdeles godt bidrag til de omkostninger, der er ved at eje sommerhus. Vi forventer dog, at også sommerhusmarkedet vil rammes af den mere dystre udsigt for danskernes privatøkonomi og de højere renter, men indtil videre holdes hånden under priserne af det lave udbud.

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom: Rådgiver og inspirerer boligejerne om boligfinansiering, boligpriser og udviklingen på boligmarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.