Presset på kronen fortsætter – udvidelsen af rentespændet til eurozonen var ikke nok til at svække kronen betydeligt

50 kroneseddel og mønter

Nationalbanken måtte igen intervenere i valutamarkedet i november.

Konkret blev der interveneret for 3,7 mia. kr. Det er et overskueligt beløb, men kronen handles fortsat tæt på de historiske interventionsniveauer, så der skal ikke meget til før Nationalbanken igen skal på banen for at svække kronen – i første omgang bliver der formentlig tale om yderligere intervention, men Nationalbanken kan hurtigt gribe rentevåbnet.

De amerikanske aktier har fået et massivt comeback de seneste uger, og i det omfang, at danske institutionelle investorer afdækker denne valutarisiko, så kan det være med til at styrke kronen. Samtidig er overskuddet på betalingsbalancen fortsat stort, mens vi ser den modsatte tendens i store dele af eurozonen. Det taler også alt andet lige for en stærkere krone.

Vores bedste bud er, at styrkelsespresset fører til en yderligere spændudvidelse mellem de danske og europæiske styringsrenter. Givet at presset for nuværende er moderat, så er det mest sandsynligt, at spændudvidelsen sker i forbindelse med et af de to kommende pengepolitiske møder i ECB. Vores bedste bud vil være en spændudvidelse med 10 bp, så forskellen bliver 35 bp i alt. Men øges presset, så kan en selvstændig rentenedsættelse sagtens komme i spil. Vores hovedscenarie er, at spændudvidelsen sker i forbindelse med ECB mødet i februar, men skal der interveneres i et betydeligt omfang de kommende par uger, så sker det formentlig allerede i forbindelse med ECB mødet d. 15. december.

Palle Sørensen

Palle Sørensen

Cheføkonom: Beskriver og definerer de store linjer i dansk økonomi. Nykredits cheføkonom er en aktiv stemme i samfundsdebatten ligesom cheføkonomen forholder sig til politiske rammebetingelser.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.