Danskerne har rekord mange penge stående på bankkontoen

Kvinde sidder ved skrivebord og tjekker kvittering

Netop offentliggjorte tal fra Nationalbanken viser, at danskernes indlån i bankerne slår ny rekord. Ved udgangen af februar måned stod der 1.162,8 mia. kr. Det er en stigning på 70,9 mia. kr., svarende til 6,5 procent sammenlignet med samme måned sidste år.

Det svarer i gennemsnit til, at hver voksne dansker har 241.500 kr. stående kontant på bankkontoen.

En stor drivkraft bag danskernes stigende indlån i bankerne er, at danskerne holder igen med forbruget kombineret med en stigning i lønningerne og beskæftigelsen.

Først de store lønstigninger i det private og senest den offentlige overenskomst, der også løfter de offentlige lønninger markant. Det hjælper alt sammen til at øge danskernes økonomiske råderum og giver mulighed for fortsat at kunne spare op.

Det er vigtigt at understrege, at det er en gennemsnitsbetragtning. Det er langt fra alle som kan genkende det beløb, når man åbner netbanken. Vi ved at de mange milliarder er ulige fordelt. Og i tider med stigende renter og inflation har nogle måtte tære af opsparingen, imens andre fortsat har haft et økonomisk råderum til at spare op.

Danskerne får, i gennemsnit, en positiv rente på deres bankkonti. Dertil kommer, at det ikke kræver mange Google søgninger før man får tilbudt højere renter, såfremt man opretter en ny konto eller binder pengene for en periode. Det giver alt sammen motivation til at spare op kontant.

Jeanette Kølbek

Jeanette Kølbek

Formueekspert

Jeanette er ekspert i privatøkonomi og forbrugertrends inden for opsparing, pension og investering. Hun navigerer danskerne sikkert gennem det privatøkonomiske landskab, så de ved at optimere deres formue kan opnå finansiel tryghed gennem hele livet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.