*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Økonomiske analyser | 2 min

Inflationen stiger en tand – men ingen grund til panik

Dansk inflation landede på 0,6% i november, hvilket er 0,5% procentpoint højere end i oktober. Fratrækkes energi og ikke-forarbejdede fødevarer fås kerneinflationen, der landede på 3,0%, hvilket er er et fald på 0,3%. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.

Det var helt klart ventet, at inflationen ville stige lidt i november. Det afspejler helt simpelt, at energipriserne i november sidste allerede var begyndt at falde. Og fordi inflationen måler hvordan priserne ændrer sig år til år, så får man nærmest per automatik, at inflationen stiger fra oktober til november.

Dagens måling bekræfter dog endnu en gang, at danskernes lønninger heldigvis stiger markant hurtigere end priserne. Det luner formentlig betydeligt i danskernes privatøkonomi, der for manges vedkommende er presset af sidste års rekordstore udhuling af købekraften. For danskere ansat på det private arbejdsmarked er reallønsfremgangen det seneste år således ca. 4,3%. For en gennemsnitlig børnefamilie svarer det til, at de kan lægge ca. 1700 kr. oven i budgettet hver måned.

Fremadrettet venter vi stigende inflation. Særligt i lyset af  at energi kommer til at trække endnu mindre ned, men også at de højere lønstigningstakter forhøjer inflationen, navnlig i de løntunge serviceerhverv. Tommelfingerreglen er, at en lønstigningstakt på 3% er forenelig med en inflation på 2% på sigt. Og med de nye overenskomster var lønstigningstakten allerede oppe på 4,9% i 3. kvartal på DA-området (Dansk Arbejdsgiverforening).

Det er vigtigt at understrege, at inflationen på ingen måde ventes at blive faretruende høj de kommende år. Vores bedste bud er, at vi kommer lidt over 2% i 1. kvartal næste år – samt at vi får en let forhøjet inflation de kommende år. Det er ikke noget, der vi true danskernes privatøkonomi med de nuværende lønstigningstakter.

Palle Sørensen

Chief Economist: Describes and defines the Danish economy in broad outline. Nykredit's Chief Economist is an active voice in the public debate and provides economic analyses put into perspective of the current political conditions.

Relaterede Artikler