Overraskende stor stigning i ejerlejlighedspriserne i april - og især i København

København ovenfra

Boligsiden har offentliggjort deres boligprisstatistik for april 2024. Tallene viser stigende priser på både huse, ejerlejligheder og sommerhuse. Den seneste måned er huspriserne således steget 1,3%, ejerlejlighederne med 1,4% og sommerhuse med 2,7%.

Det er normalt at boligpriserne stiger i forårsmånederne, men selv efter at tallene er justeret for sæsonens betydning, så er der tale om prisstigninger for alle tre boligtyper i april. Efter sæsonkorrektion steg huse med 0,2%, ejerlejligheder med 0,9% og sommerhuse med 0,5%.

Forventet med stigende huspriser

Dansk økonomi er inde i en god periode med rekordhøj beskæftigelse og hvor mange danskere oplever at deres indkomst stiger i et tempo der ikke er set i flere årtier, hvilket er et ret solidt fundament for stigende boligpriser. Der for er det heller ikke overraskende at vi nu ser et boligmarked der er i fremgang og hvor priserne stiger. Der er ikke tale om nogen brølende prisfremgang, for boligrenterne er fortsat i den høje ende og selvom der har været tendens til fald, så er det endnu ikke i et leje der for alvor sætter skub i prisstigninger på boliger. Hvis noget har overrasket på boligmarkedet i 2024 så er det nærmere at både salget og priserne på huse frem til april har været så afmålt, da der er så mange ting i der understøttet flere handler og højere priser. Forude de allerede nævnte, så er der i år jo også store skattelettelser på huse i størstedelen af landet.  

Overraskelsen ligger i prisfremgangen for ejerlejlighederne

Den forholdsvis store prisstigning på ejerlejligheder i april springer i øjnene, og zoomer man lidt ind og ser på udviklingen i København, er udviklingen dér særligt iøjnefaldende. Den seneste måned er ejelejlighedspriserne i København nemlig steget med 1,2%(efter sæsonkorrektion) og dermed med noget mere end landsgennemsnittet. København har jo ellers, som ventet, fået en hård start på 2024 som følge af ny højere boligskatter på ejerlejligheder – i hvert fald i sammenligning med det sidste halvår af 2023 er der handlet få lejligheder i 2024 og udbuddet er øget kraftigt over en længere periode. Siden årsskiftet har priserne på de solgte ejerlejligheder bølget op og ned, men med stigningen i april er der samlet kun tale om et meget lille prisfald på under 1%.

Den relativt positive udvikling på ejelejelighedsmarkedet i både København og andre steder i landet understøttes naturligvis af de samme gunstige faktorer i dansk økonomi som markedet for huse, men der kan dog også være andre forklaringer. Der kan være tale om, at der for tiden især bliver handlet lejligheder, der stort set ikke har fået højere boligskat. Disse lejligheder vil ikke have samme behov for en prisreduktion, som de lejligheder, hvor skatteregningen siden årsskiftet er øget markant. På den måde kan den seneste prisudvikling skjule, at det fortsat er et grundlæggende behov for en priskorrektion til de højere boligskatter.

Hvad end der helt konkret ligge bag den seneste måneds prisudvikling på Københavns ejelejeligheder, så er den dog et tydeligt signal om, at der skam ikke er nogen krise på markedet. Der er fortsat købestærke købere, som er villige til at betale de høje priser. Vi holder dog fast i, at der fortsat er behov for lidt yderligere prisfald før end markedet har tilpasset sig til de højere boligskatter på ejerlejlighederne. Derfor forventer vi, at vi i de kommende måneder vil se tendens til faldende priser på ejerlejlighederne.

Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom og chefanalytiker

Rådgiver og inspirerer boligejerne - om boligfinansiering, boligpriser, prognoser og rådgivningsbudskaber om husholdningernes formue- og gældsforhold.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Kedelig læsning her til morgen – industriproduktionen i markant fald i marts

Dansk industriproduktion faldt med 5,2% i marts. Faldet er drevet af både medicinalindustrien og resten af industrivirksomhederne.
Økonomiske analyser | 3 min

Udbuddet af boliger til salg fortsætter med at stige

Boligsiden har offentliggjort deres boligudbudsstatistik for april 2024. Tallene viser et fortsat stigende udbud af både, huse, ejerlejligheder og sommerhuse til salg. Konkret er er var der ultimo april samlet set 48.674 huse, ejerlejligheder og sommerhuse til salg.
Økonomiske analyser | 2 min

USA: Solid jobvækst, men ingen bremse for lempelser

Jobvæksten i USA er stadig ganske solid. Beskæftigelsen steg med 175.000 i april mod 315.000 marts (revideret). Et stykke under forventningen på 240.000, men det meste af ”misset” ligger den offentlige sektor.