Regnskabssæson vil vise ringere forventninger, men markedet er måske forberedt

Mand kigger udover kyst

Regnskabssæsonen for 4. kvartal skydes i gang senere i dag, når de amerikanske storbanker CitiGroup, J.P. Morgan og Wells Fargo åbner ballet.

De kommende uger vil være præget af udmeldinger fra bekymrede CEO’s, der vil advare om usikkerheden om fremtiden. Det burde ikke komme bag på markedet.

Investorerne har de seneste måneder nedjusteret indtjeningsforventningerne betydeligt og sendt markederne i gulvet. Bekymringer om væksten drevet af bl.a. handelskrigen, renteforhøjelser fra den amerikanske central og Brexit er årsagen. Negative meldinger fra en lang række virksomheder (bl.a. Apple) har også bidraget.

Den allerede negative stemning åbner et vindue for alverdens globale selskaber til at betone den fremadrettede usikkerhed for salg og indtjening. Udfordrende globale forhold giver CEO’s mulighed for at sænke forventningerne til resultaterne uden selv at tage skraldet. Skulle tingene udvikle sig bedre end lovet, vil ingen bebrejde dem. Det virker derfor sandsynligt, at mange virksomheder under den betydelige usikkerhed vil sende bløde signaler – spørgsmålet er selvfølgelig hvor bløde.

Markedet har allerede – efter store kursfald gennem efteråret - indregnet betydelig svækkelse forude

Markedets mere konservative estimater for indtjening og salg giver derfor også nogle muligheder for, at selv negative udmeldinger kan vise sig at være positive overraskelser. Men det bliver nok ikke regnskabssæsonen, men snarere en bedring i globale vækstsignaler og aftagende politiske risici (ikke mindst afklaring om handelskrigen), der skal trække markedet, hvis det for alvor skal højere op.

Det venter vi at se over de kommende seks måneder, hvor en cocktail af lidt højere global vækst og bedrede politiske signaler ventes at udløse større risikoappetit blandt investorerne. Men de store udsving på aktiemarkederne skal man nok indstille sig på bliver her året i gennem.

Uanset hvad så vil regnskabssæsonen bekræfte, at indtjeningen vækstmæssigt allerede har peaket. Det betyder ikke, at der ikke stadig vil være vækst, men blot at man skal kigge langt efter de vækstrater i omegnen af 20%, som Europa viste i 2017 og USA i 2018 (hjulpet af Trumps skattelettelser).

Nykredit fastholder overvægten af bl.a. Emerging Markets-aktier. De kinesiske myndigheder har siden efteråret annonceret lempelser af finans- og pengepolitikken, der ventes at vende den verserende afmatning i kinesisk økonomi. Det vil være understøttende for kurserne i hele regionen. Vi venter dog stadig på at se bedringen i vækstsignaler fra Kina. Vi er mere skeptiske om udsigterne for amerikanske aktier, der trods blødere signaler fra den amerikanske centralbank vil mærke effekten af pengepolitiske stramninger og stigende omkostningspres fra tiltagende lønvækst.

 

Frederik Engholm

Chief Strategist: Describes and defines the global economy and the investment market in a broad perspective, including Nykredit's views on the investment, fixed income, foreign exchange and equity markets.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Overraskende stor stigning i ejerlejlighedspriserne i april - og især i København

Boligsiden har offentliggjort deres boligprisstatistik for april 2024. Tallene viser stigende priser på både huse, ejerlejligheder og sommerhuse. Den seneste måned er huspriserne således steget 1,3%, ejerlejlighederne med 1,4% og sommerhuse med 2,7%.
Økonomiske analyser | 1 min

Kedelig læsning her til morgen – industriproduktionen i markant fald i marts

Dansk industriproduktion faldt med 5,2% i marts. Faldet er drevet af både medicinalindustrien og resten af industrivirksomhederne.
Økonomiske analyser | 3 min

Udbuddet af boliger til salg fortsætter med at stige

Boligsiden har offentliggjort deres boligudbudsstatistik for april 2024. Tallene viser et fortsat stigende udbud af både, huse, ejerlejligheder og sommerhuse til salg. Konkret er er var der ultimo april samlet set 48.674 huse, ejerlejligheder og sommerhuse til salg.