Dansk erhvervsliv er blevet mere nervøse

Mand der læser avis

Vi har netop fået tal for konjunkturbarometeret for industrien, detailhandlen, serviceerhvervene og byggeriet for januar.

Det er desværre lidt kedelig læsning, der viser, at forventningerne i særligt industrien har taget et tydeligt dyk over de seneste måneder.

Konkret har den sammensatte konjunkturindikator for industrien vist en klart faldende tendens siden august og lå på minus 5 i januar. Det er naturligvis en streg i regningen, da industrien udgør en hjørnesten i dansk økonomi. Mere end halvdelen af den samlede vareeksport leveres direkte af industrivirksomhederne, og industrien driver rundt regnet for 15% af den samlede værdiskabelse i dansk økonomi.

De øvrige sektorer er ligeledes præget af fald eller stagnation. Der tegner sig dermed et samlet billede af, at erhvervslivet ser mindre positivt på de økonomiske fremtidsudsigter. Det er en smule bekymrende, da det kan være et varsel om lavere aktivitet i dansk økonomi.

Det har da heller ikke skortet på negative nyheder over de seneste måneder og uger. En række kedelige nøgletal viser, at opsvinget i både Europa og Kina har mistet tydelig fart. Det gælder særligt i Tyskland og Sverige, der nu balancerer på grænsen til en teknisk recession. Brexit-forhandlingerne nåede samtidig nye kaotiske højder i januar, hvor det britiske parlament nedstemte forslaget til en udtrædelsesaftale. Endelig rumsterer risikoen for en ny eskalering i handelskrigen mellem USA og Kina fortsat i kulisserne.

Selvom der er nok at være bekymret for i øjeblikket, så beholder vi dog fortsat ja-hatten på. Vi forventer fortsat et moderat opsving i euroområdet med årlige vækstrater på i omegnen af 1,5-2,0% over de kommende år. Kort og godt fordi der fortsat er et underliggende solidt vækstpotentiale i euroområdet. Når det er sagt, så bør den seneste svage udvikling i særligt de europæiske nøgletal ses som en påmindelse om, at den største risiko imod vores hjemlige opsving kommer uden for landets grænser. Bremser væksten mærkbart op på vores eksportmarkeder, fx som følge af et hårdt Brexit eller en yderligere eskalering i handelskrigen mellem USA og Kina, så vil det ramme dansk økonomi hårdt.

Tore Stramer

Chief Economist: Describes and defines the Danish economy in broad outline. Nykredit's Chief Economist is an active voice in the public debate and provides economic analyses put into perspective of the current political conditions.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Kedelig læsning her til morgen – industriproduktionen i markant fald i marts

Dansk industriproduktion faldt med 5,2% i marts. Faldet er drevet af både medicinalindustrien og resten af industrivirksomhederne.
Økonomiske analyser | 3 min

Overraskende stor stigning i ejerlejlighedspriserne i april - og især i København

Boligsiden har offentliggjort deres boligprisstatistik for april 2024. Tallene viser stigende priser på både huse, ejerlejligheder og sommerhuse. Den seneste måned er huspriserne således steget 1,3%, ejerlejlighederne med 1,4% og sommerhuse med 2,7%.
Økonomiske analyser | 3 min

Udbuddet af boliger til salg fortsætter med at stige

Boligsiden har offentliggjort deres boligudbudsstatistik for april 2024. Tallene viser et fortsat stigende udbud af både, huse, ejerlejligheder og sommerhuse til salg. Konkret er er var der ultimo april samlet set 48.674 huse, ejerlejligheder og sommerhuse til salg.